Sabotáž, nebo náhoda? V Rusku došlo k další explozi plynovodu. Ohnivé peklo zabilo tři lidi

Na ruském území došlo k dalšímu podivnému incidentu. V Čuvašsku explodoval plynovod Bratrství, který vede ze západní Sibiře do západoukrajinského města Užhorod. Na sociálních sítích se šíří fotografie i videa mohutného požáru. K výbuchu, který měl na svědomí minimálně tři lidské životy, podle všeho došlo při údržbových pracích. Příčina vzplanutí je zatím neznámá, informovaly tamní úřady. Hasičům se už podařilo požár uhasit.

Místní média citovala svědky, podle kterých se v místě nejprve ozvala exploze a následně vzplanula „ohnivá koule“. Videa a fotografie mohutného požáru také kolují po sociálních sítích. Podle tamních úřadů zemřeli vlivem silného výbuchu tři pracovníci, kteří měli na starosti údržbu plynovodu. Dalšího muže převezli záchranáři do nemocnice. Nachází se v těžkém stavu.

Za poslední týden jde minimálně o třetí incident tohoto typu, k němuž v ruských energetických zařízeních došlo, upozornil web Daily Mail. Ve veřejném prostoru se objevují spekulace o tom, že za podobnými výbuchy stojí sabotéři, kteří tímto způsobem reagují na ruský teror páchaný na Ukrajině.

Úřady část protrženého plynovodu u vesnice Kalinino – zhruba 150 kilometrů západně od Kazaně – uzavřely. Vzniklý plamen podpořený unikajícím plynem se podařilo hasičům zdolat asi hodinu po poledni (středoevropského času), uvedlo čuvašské ministerstvo pro mimořádné události. Zatím není jasné, zda tento incident ovlivní objem ruských dodávek plynu do Evropy.

Čuvašská republika se nachází v evropské části Ruska. Severní hranici tohoto regionu tvoří řeka Volha, západní hranicí je převážně řeka Sura. Čuvašsko má přes 1,3 milionu obyvatel.

Plynovod vedoucí ve směru Urengoj-Pomary-Užhorod byl vystavěn na začátku 80. let 20. století. Přivádí plyn ze západní Sibiře do Evropy. Jeho část vede přes ukrajinské území, větví se ale i do Turecka a Střední Asie.

Tagy: