Kde udeříte chemickými zbraněmi? Naprostý teror od zkušených teroristů, zuří Zelenskyj

Další den války na Ukrajině. Jaká je situace 11. 3.?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na pátek opět promluvil k občanům. V dalším rázném projevu odsoudil zejména ostřelování humanitárního koridoru v Mariupolu. Rusko nazval teroristickým státem a apeloval na občany, aby ostatním říkali o válce pravdu. Chce tak zamezit šíření ruské propagandy. Útočníkům vzkázal, že žádné zbraně hromadného ničení na Ukrajině nevznikly a všichni to vědí. „Kde udeříte chemickými zbraněmi? V porodnici v Mariupolu? Na kostel v Charkově?“ útočil slovně na Rusy.

„V předchozích dvou dnech jsme evakuovali asi 100 tisíc lidí. Ale. Přestože jsme udělali vše potřebné, aby humanitární koridor fungoval, ruská vojska palbu nepřerušila,“ řekl Zelenskyj. Přesto se rozhodl do Mariupolu poslat konvoj nákladních aut s jídlem, vodou a léky. „Jsem vděčný řidičům – statečným lidem, kteří byli připraveni nesmírně důležitou misi splnit,“ dodal.

Podle Ukrajinců Rusko brání evakuaci civilistů záměrně. Humanitární konvoj v Mariupolu se musel kvůli pokračujícím bojům dokonce vrátit. V obléhaném a ostřelovaném městě už podle ukrajinských úřadů zemřelo přes 1 200 civilistů.

„Vědomě zahájili tankový útok v oblasti koridoru. Měli jasný rozkaz držet Mariupol jako rukojmí, mučit ho a provádět neustálé bombardování. Zničili budovu hlavního oddělení Státní služby pro mimořádné situace v Doněcké oblasti. Hned vedle se měli shromažďovat obyvatelé k evakuaci. To je naprostý teror. Od zkušených teroristů,“ namíchl se Zelenskyj.

Šiřte pravdu, nenechte se oklamat

Zopakoval, že i nadále se bude snažit dostávat do Mariupolu a dalších měst humanitární pomoc. „Svět to musí vědět. Máme co do činění s teroristickým státem,“ rozohnil se.

Rusové podle něj dělají vše pro to, aby Ukrajince v obležených městech oklamali. Údajně blokují komunikaci a brání poskytování informací. „Pokud máte možnost mluvit s obyvateli Mariupolu, šiřte pravdu. Připomeňte jim, že Ukrajina je z celého srdce s nimi a dělá vše pro to, aby mučení města zastavila. Ruští propagandisté podstatně zintenzivnili svou činnost,“ vzkázal občanům.

Zelenskyj tvrdí, že Rusko tak činí, aby zakrylo zločiny své armády. Činí tak obviněními, že Ukrajina vyvíjí biologickou zbraň a údajně připravuje chemický útok. „Rozhodli jste se provést dechemizaci Ukrajiny? Za použití čpavku? Za použití fosforu? Co dalšího jste pro nás připravili?“ pokračoval v emotivním projevu.

„Kde udeříte chemickými zbraněmi? V porodnici v Mariupolu? Na kostel v Charkově? Na dětskou nemocnici? Nebo v laboratořích, z nichž většina zůstala z dob Sovětského svazu a zabývá se běžnou vědou, ne vojenskou technologií? Na mém území nebyly vyvinuty žádné chemické ani jiné zbraně hromadného ničení,“ zdůraznil s tím, že tyto informace zná celý svět a „mírumilovnému“ Rusku se nepodaří překroutit realitu.

Z Ukrajiny uprchlo přes 2,5 milionu lidí

Rusko už dokonce podle agentury AP vyzvalo Radu bezpečnosti OSN, aby ještě v pátek projednala „vojenské biologické aktivity USA na území Ukrajiny“. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenované diplomaty píše, že se Rada opravdu sejde. Bílý dům tvrzení Moskvy označil za směšná a také varoval, že se Rusko možná připravuje na Ukrajině použít chemické nebo biologické zbraně.

Evakuace a úprk Ukrajinců do sousedních zemí je podle OSN největší uprchlickou krizí v Evropě od druhé světové války. Jen do Polska, které je pro Ukrajince hlavní destinací, přišlo od začátku invaze 24. února již přes 1,5 milionu lidí. Část z nich pokračuje do dalších evropských zemí včetně České republiky. Celkem podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) z Ukrajiny uprchlo přes 2,5 milionu lidí.

Tagy: