Mafiáni odchytávají uprchlíky už na hranicích. Je to nepřijatelné, zlobí se Středula

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula

Středula o příchodu Ukrajinců do Česka

Čeští občané a uprchlíci z Ukrajiny musí mít na trhu práce stejné podmínky. V Novém dni na CNN Prima NEWS to zdůraznil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Dodal, že příliv lidí ze země, kde již dva týdny probíhá ruská invaze, nejspíše zvedne v Česku nezaměstnanost. Odchytávat uprchlíky kvůli práci za nelegálních podmínek hned na hranicích je ale podle odborového předáka nepřijatelné.

„Byl bych rád, aby nezaměstnanost v Česku zůstala stále nejnižší v Evropě, ale čísla se budou posouvat. Důležité je, aby na trhu práce panovala rovnost. Aby se na lidi pohlíželo stejně jako na českého občana a nedocházelo k diskriminaci jednoho či druhého. Na to jsou lidé citliví a může vzniknout nepříjemnost,“ zdůraznil Středula.

Lidé by neměli přemýšlet nad dotazy, zda je někdo z Ukrajiny nevytlačí z aktuální pracovní pozice. „Nemáte odpověď, ale už vám to v hlavě šrotuje. Vyzývám všechny, aby dávali všem stejné podmínky. Orgány činné v trestním řízení a speciální útvary policie by se měly bedlivě dívat, aby někdo situace nezneužíval. Jsou však zprávy, že někteří mafiáni začínají uprchlíky odchytávat už na hranicích. To je nepřijatelné,“ varoval předseda ČMKOS před nelegálními „zprostředkovateli“ či přímo zaměstnavateli, kteří porušují zákon.

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,5 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v lednu. Bez práce bylo 263 433 uchazečů o zaměstnání, zhruba o 3 600 méně než v předchozím měsíci. Naopak volných pracovních míst je více, zaměstnavatelé jich v únoru nabízeli 363 917. A právě ta by v budoucnu mohli částečně obsadit lidé, kteří z Ukrajiny uprchli před válkou.

Žádné agentury, vyzývá Středula

Podle ministerstva vnitra zvládne Česko umístit do ubytování nehumanitárního charakteru 250 tisíc ukrajinských uprchlíků. Jedná se hlavně o ženy s dětmi. Středula ale upozorňuje, že byl v Česku už před ruskou invazí na Ukrajině problém s umísťováním rodin na trh práce a školní či předškolní zařízení nejsou na příliv uprchlíků připravena.

Předseda odborů vyzval všechny uchazeče o zaměstnání, aby šli do pracovního poměru přímo v dané firmě. „Žádný zprostředkovatel, žádná agentura. V této situaci by se mělo agenturám zakázat zprostředkovávat místa,“ uvedl nekompromisně.

Ideální by podle Středuly bylo, aby se u uprchlíků nejdříve zjistila kvalifikace. „Mohou to být vysokoškolsky vzdělaní lidé a ti by měli nastoupit na patřičná místa. Nejhorší je, když budou na pomocných pracích. To bychom snad nechtěli,“ dodal a zmínil například zdravotnictví. Lékaři a zdravotníci však ve většině případů zůstali na Ukrajině a pomáhají ošetřovat raněné. Navíc je poměrně složité doložit potřebné vzdělání, pokud dotyční zanechali většinu svých věcí na Ukrajině. „Pokud ale někdo takový utekl, bude o něj zájem a nebude místo hledat dlouho,“ konstatoval.

Chovejme se ke všem stejně

Pracovníci z Ukrajiny se v Česku potýkají s nálepkou levné pracovní síly. Nehrozí, že se jejich příchodem sníží nabízené mzdy u některých povolání? „Udělejme vše pro to, aby se nic takového nestalo. Neklid ve společnosti případně přeroste v něco dalšího,“ nabádal Středula.

„Nenabízejte nízké mzdy někomu jen kvůli tomu, že utíká před válečným konfliktem. Chovejme se ke všem stejně. Můžeme aktivovat českou inspekci práce, diskriminace je morálně to nejhorší, co můžeme udělat,“ varoval šéf odborů.

Tagy: