Zelenskyj exkluzivně pro CNN Prima NEWS v osvobozeném Chersonu: Děkuji Česku, Fialy si vážím

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  osvobozeném Chersonu

Válka na Ukrajině 14. listopadu

Volodymyr Zelenskyj se v pondělí vydal do Chersonu, aby promluvil k jeho občanům. Do čerstvě osvobozeného města se podařilo dostat i reportérovi CNN Prima NEWS Patriku Kaizrovi, přes kterého poslal ukrajinský prezident do Česka vzkaz.

V Chersonu stále vládne euforie z osvobození města a stažení ruských vojsk. Po symbolickém triumfu ukrajinských sil se na chersonské náměstí vydal i Volodymyr Zelenskyj, aby promluvil k jásajícím davům. Na místě nechyběl ani štáb CNN Prima NEWS. Na otázku reportéra Patrika Kaizra ukrajinský prezident odpověděl, že děkuje všem občanům České republiky za pomoc, kterou poskytují Ukrajině. Zároveň pozdravil i premiéra Petra Fialu (ODS), kterého si velmi váží.

Zelenskyj se ve svém projevu věnoval aktuální situaci na bojišti. „Postupujeme,“ řekl na místě ukrajinským vojákům. „Jsme připraveni na mír, mír pro celou naši zemi,“ dodal a poděkoval Severoatlantické alianci a dalším spojencům, které Ukrajinu ve válce s Ruskem podporují. Obrovský posun podle něho znamenaly dodávky raketometů HIMARS z USA.

Na hlavním chersonském náměstí se kromě vojáků sešli rodiče s dětmi, někteří s ukrajinskou vlajkou v ruce, jiní kolem ramen. „Mám radost, podle chování lidí se dá říct, že jejich reakce není hraná,“ řekl Zelenskyj. Svou cestou do Chersonu chtěl dát najevo podporu obyvatelům města, kteří přetrpěli ruskou okupaci, a ukázat, že „se opravdu vracíme“.

Na otázku, kam budou ukrajinské jednotky dál postupovat, řekl, že „Moskva to nebude“. „Nemáme zájem o území jiné země,“ dodal. V neděli v pravidelném večerním projevu obvinil Rusy z toho, že se v regionu kolem Chersonu dopustili více než 400 válečných zločinů.

Reuters píše, že jen krátce před tím, než Zelenskyj v pondělí do Chersonu přijel, lidé v centru slyšeli, že se nedaleko ozývá dělostřelecká palba. Nad městem zazněla i poté, co domluvil. Zelenskyj strávil v Chersonu asi 30 minut, pak zase odjel.

Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezident Vladimira Putina, se k návštěvě Zelenského v Chersonu odmítl vyjádřit. Podle agentury AFP uvedl, že město patří Rusku.

Cherson ruské jednotky obsadily krátce po začátku invaze na Ukrajinu. Šlo o jediné ukrajinské oblastní centrum, které se jim podařilo ovládnout. Ruská armáda se odtud na levý břeh Dněpru stáhla poté, co v uplynulých měsících utrpěla sérii porážek v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny.

Moskva uvedla, že během přesunu 30 tisíc vojáků z Chersonu neztratila jediného muže. Nicméně podle ukrajinské strany provázel stahování chaos, během kterého se vojáci zbavovali svých uniforem i zbraní, někteří se při pokusu o útěk utopili. Ukrajinští vojáci nyní pročesávají město a snaží se zajistit, aby bylo bezpečné.

Tagy: