Ztráty Rusů na jihu, přišli o desítky mužů. Experti označili místo dalšího útoku

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinští vojáci opět hlásí ztráty na ruské straně, na jihu přišla armáda „nepřátel“ o desítky mužů, píše The Kyiv Independent. Unian pak informuje o odhadech expertů, kteří předpověděli místo další útoku. V Chersonské oblasti byla nalezena těla vojáků a civilistů a zároveň odhaleno přes 400 ruských válečných zločinů, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prezident Vladimir Putin podle tiskových agentur navrhl odebírat ruské občanství za kritiku válečné politiky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí přijel do Chersonu na jihu země, odkud se před několika dny stáhla ruská vojska. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na svědka na místě.

Za dezinformaci označilo ruské ministerstvo zahraničí zprávu AP o hospitalizaci Sergeje Lavrova na Bali. Podle guvernéra Bali šlo jen o prohlídku.

Ruské ofenzivní operace v Doněcké oblasti v nadcházejících týdnech zintenzivní, protože tam dorazí další mobilizované jednotky a také síly stažené ze západní Chersonské oblasti, informuje web Unian. Podle zprávy analytiků z Institutu pro studium války (ISW) se ukrajinské síly v oblasti dostanou pod silný tlak a Kyjev bude pravděpodobně nucen přesunout vojáky na obranu proti obnoveným ruským ofenzivám.

„Ukrajinské jižní operační velitelství oznámilo, že ukrajinská armáda 13. listopadu zabila 40 ruských vojáků a zničila sedm obrněných vozidel,“ píše The Kyiv Independent na Twitteru.

„Vyšetřovatelé odhalili v osvobozené Chersonské oblasti přes 400 ruských válečných zločinů a nalezli těla vojáků i civilistů,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Stabilizovat“ se podle něj podařilo 226 obcí, ve kterých žije více než 100 tisíc obyvatel. I nadále pokračuje zatýkání ruských vojáků a žoldnéřů, dodal Zelenskyj ve svém pravidelném večerním projevu.

Gubernátor Chersonské oblasti Jaroslav Januševyč v neděli vyzval obyvatele osvobozených částí ukrajinského regionu, aby se evakuovali do bezpečnějších míst. Januševyč to napsal na Telegramu.

„Obyvatelé Chersonu a dalších osvobozených obcí v regionu! Na pravém břehu Chersonské oblasti existuje stále vysoká pravděpodobnost nepřátelských útoků. Když ruská armáda prchá, začíná ze zoufalství bojovat s civilisty. Viděli jsme to v mnoha osvobozených oblastech,“ napsal Januševyč. „Proto vám důrazně doporučujeme evakuovat se do bezpečnějších oblastí,“ dodal s tím, že se lidé mají obrátit na místní úřady, když budou potřebovat jakoukoli pomoc. Zveřejnil i telefonní čísla, kam je možné zavolat.

Odebírat ruské občanství za „diskreditaci armády“, za výzvy k porušení územní celistvosti Ruska a také za účast v činnosti organizací, prohlášených ruskými úřady za „nežádoucí“, navrhl podle tiskových agentur ruský prezident Vladimir Putin. Příslušný návrh k novele zákona o občanství schválený zatím poslanci v prvním čtení šéf státu předložil Státní dumě, dolní komoře parlamentu.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina on-line Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu