OBRAZEM: Louskači pancířů, kterých se Rusové bojí. Co umí elitní západní tanky pro Ukrajinu?

Challenger 2 a Leopard 2. To jsou první tanky západní výroby, které brzy prolomí tabu a zamíří na Ukrajinu. Pro obránce může jít o zásadní obrat – doposud dostávali od svých západních spojenců především starší, ale stále bojeschopné tanky sovětské výroby. Jak britský Challenger 2, tak německý Leopard 2 nicméně patří ve své kategorii ke špičkám. Disponují nejen silným pancířem a moderní výbavou, ale také efektivní výzbrojí, která si umí hravě poradit se současnými ruskými tanky na Ukrajině.

Britská vláda po několika dnech spekulací potvrdila, že se chystá Ukrajině dodat moderní tanky. Má se tak stát ve spolupráci s partnery, uvedla podle Financial Times kancelář ministerského předsedy Rishiho Sunaka. Chystá se tak učinit s cílem přimět další podporovatele Ukrajiny, především Němce, aby dali obráncům k dispozici své vlastní západní tanky. Z poměrně pestrého vozového parku, který mají Britové k dispozici, padl podle médií „los“ na deset tanků Challenger 2.

„Ze symbolického hlediska jsou tanky Challenger 2 zásadní. Budou to první tanky západní výroby, které Ukrajina dostane. Německo dlouho tvrdí, že nechtějí být první, kdo dodá Ukrajincům moderní tanky. Britové tímto říkají, že budou tedy první oni, a že je tudíž řada na Němcích,“ okomentoval zásadní posun ve vyzbrojování Ukrajiny vojenský analytik Lukáš Visingr.

Ukrajinci by dostali do svých rukou velice efektivní zbraň proti ruským obrněným cílům. Do britské výzbroje se tanky Challenger 2 dostaly v první polovině 90. let. Tehdy se mohly chlubit raritním složením pancíře, který v sobě kombinoval navrstvenou tvrzenou ocel s výběrem slitin i keramickými pláty. Dlouhé roky proto šlo o nejlépe pancéřovaný tank na světě, který dokázal ustát nejednu protitankovou střelu.

V praxi by si měl poradit i s granátomety RPG-7, které hojně užívají ruské i ukrajinské jednotky proti obrněným cílům. Své pověsti dokonale pancéřovaného kolosu dostál už během konfliktu v Iráku. Při bojích s republikánskou gardou poblíž Basry zvládl Challenger 2 přežít několik zásahů protitankovou střelou Milan i více než deset úderů granátometem RPG-7. Osádka vyvázla z boje bez vážnějších zranění.

Stroj nezaostává ani ve své výzbroji. V současnosti jako jediný těžký bojový tank pálí z drážkovaného hlavního kanónu ráže 120 mm, který doplňuje dvojice kulometů ráže 7,62 mm. Čtyřčlenná osádka využívá pro zaměřování cílů noční vidění i laserový naváděcí systém, v případě ohrožení se dokáže zahalit do clony díky zabudovaným modulům s kouřovými granáty. Stejně tak není problém doplnit ochranu tanku o dodatečný reaktivní pancíř.

Za tři dekády v aktivní službě se Challenger 2 dočkal několika různých vylepšení, na Ukrajinu se nicméně nejspíše dostane jejich základní verze bez novějších doplňků.

Co se týče slabiny tanku, tou je jednoznačně nižší mobilita ve srovnání s jinou konkurencí – rychlejší jsou německý Leopard 2 i jihokorejský K2 Black Panther. Pokud se ovšem Challenger 2 opravdu dostane na ukrajinské bojiště, může ruským obrněným silám významně zatopit.

Na východní bojiště zamíří i Leopardy

Neméně významnou pomocí pro Ukrajince by byla také dodávka zmíněných německých tanků Leopard 2. Jednu rotu těchto obřích kolosů chce v rámci mezinárodní koalice nabídnout Polsko. V případě polské armády by šlo o 14 tanků, ačkoliv v zemích bývalého východního bloku rota čítala jen deset tanků. Podle vojenského analytika a bezpečnostního experta Lukáše Visingra jde o jedny z nejlepších válečných strojů, které jsou na současném trhu k mání.

Když v roce 1979 poprvé vešel Leopard 2 do aktivní služby, v mnoha ohledech předčil své konkurenty. Jako první tank západních armád se mohl chlubit kanónem ráže 120 milimetrů. Díky hladkému vývrtu se stroj dočkal vyšší rychlosti střelby a delšího dostřelu do pěti kilometrů. Leopard 2 tak dokázal pálit na nepřátelské pozice z nadstandardně velké vzdálenosti. Německá hlaveň navíc byla přesnější, což byl důvod, proč Američané nakonec rovněž přesedlali na kanón s hladkou vývrtkou.

Nejnovější varianty Leopardů 2 přišly s lepším, šípovitě tvarovaným plátovým pancířem, zvýšenou ochranou posádky proti protitankovým střelám i minám nebo s vyspělejším informačním systémem.  Řidič se rovněž dočkal vylepšeného nočního vidění, střelci zase stabilizované hlavně, lepšího kulometu a 40mm automatického granátometu. Všechny modely také disponují digitálním systémem řízení palby, kterému pomáhají laserové dálkoměry.

Tanky Leopard 2 má obdržet také Česko a Slovensko jako náhradu za stroje T-72 a další výzbroj poskytnutou Ukrajině. Loni obě země dostaly od Německa po jednom darovaném kusu. Na 44 objednaných tanků Leopard 2 čeká Maďarsko, které si pro výcvik zatím pronajalo 12 tanků starší verze.

Leopardy má ve výzbroji kromě německé a polské armády také Dánsko, Norsko, Španělsko či Kanada anebo také Švédsko a Finsko, které však ještě nejsou členy Severoatlantické aliance. Nizozemsko, které dříve provozovalo stovky tanků, si v současnosti tanky Leopard 2 pronajímá od Německa. Řecko a Turecko se podle komentátorů nejspíše svých Leopardů nevzdají vzhledem k napětí ve vzájemných vztazích.

Tagy: