Zelenskyj si přeje výhru Harrisové, naznačil Trump. Je to nejlepší obchodník všech dob, dodal

Na summit NATO ve Vilniusu dorazil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Trump a Harrisová se střetli ohledně Ukrajiny

Kandidát amerických republikánů v listopadových prezidentských volbách Donald Trump naznačil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si přeje výhru demokratů. Píše o tom agentura Reuters. Za Demokratickou stranu proti Trumpovi kandiduje současná viceprezidentka Kamala Harrisová.

„Myslím si, že Zelenskyj je nejlepší obchodník v dějinách,“ řekl Trump na shromáždění v Pensylvánii. „Pokaždé, když přijede do této země, odjíždí s 60 miliardami dolarů,“ prohlásil.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajina musí být realistická, část území by mohla dočasně zůstat Rusku, řekl Pavel pro NYT

„Tak strašně chce, aby (demokraté) ty volby vyhráli,“ dodal mimo jiné. Americké ministerstvo zahraničí začátkem tohoto měsíce uvedlo, že Spojené státy od zahájení rozsáhlé ruské invaze z února 2022 poskytly Ukrajině zbrojní pomoc v celkové výši 55,7 miliardy dolarů, tedy necelých 1,3 bilionu korun. Americká humanitární a finanční pomoc Ukrajině dosahuje v součtu zhruba poloviny této částky.

Bývalý americký prezident Trump také řekl, že pokud volby znovu vyhraje, zavolal by ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a Zelenskému a naléhal by na ně, aby válku ukončili.

Trump už v minulosti prohlásil, že pokud by byl prezidentem, válku na Ukrajině by ukončil „během 24 hodin“. Jak toho chce docílit, ale neřekl.

Zelenskyj v předchozích dnech uvedl, že má připravenou strategii vedoucí ke konci války, který by byl výhodný pro Kyjev. Zdroj z okruhu prezidenta obeznámený se situací uvedl, že cílem plánu je „vytvořit takové podmínky a atmosféru, aby Rusko již nemohlo ignorovat mírové požadavky a mírový summit“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Harrisová láká Trumpa do debaty na CNN. Už je moc pozdě, váhá nad soubojem exprezident

Tagy:
prezident prezidentské volby Pensylvánie Demokratická strana mítink USA Donald Trump Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Kamala Harrisová ruská invaze na Ukrajinu podpora Ukrajiny