Kdo se ke mně vloupá, toho zastřelím, překvapila Harrisová. Nečekaně přiznala, že má zbraň

Demokratická kandidátka Kamala Harrisová překvapila během diskuze s voliči v Michiganu prohlášením, že vlastní zbraň. Se smíchem prohlásila, že kdyby se k ní domů někdo vloupal, tak by ho zastřelila. Informoval o tom list The New York Times. Harrisová přitom v minulosti usilovala o zpřísnění problematiky práva držet zbraň.

Americký Michigan je jedním ze států, kde budou blížící se prezidentské volby napínavé do posledního hlasu, kandidáti tam proto soustředí podstatnou část svých sil. Naposledy se v něm objevila demokratka Kamala Harrisová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump má hlavu na špalku, píše po atentátu CNN. Incident roztočil další spirálu nenávisti

Viceprezidentka se tam zúčastnila debatního setkání s moderátorkou Oprah Winfreyovou, které se vysílalo na internetu. Během akce se dostali ke slovu i diváci, kteří mohli Harrisové pokládat dotazy.

Došlo i na otázku držení zbraní. Demokraté jsou obecně k problematice zdrženlivější a Harrisová v minulosti opakovaně volala po nejrůznějších omezeních prodeje. Tím více bylo překvapivé její prohlášení po lítostivé reakci matky oběti střelby, která na viceprezidentku apelovala, aby se se zbraněmi něco udělalo.

Moderátorka navázala otázkou, jak je na tom sama Harrisová s vlastnictvím zbraní. Viceprezidentka překvapila přiznáním, že ji má doma. A nečekaně rozverně dodala, že je připravena ji použít.

„Také vlastním zbraň. Jestli se mi někdo vloupá do domu, zastřelím ho,“ řekla demokratka. „To jsem asi neměla říkat. Můj tým se tím bude zabývat později,“ dodala s úsměvem.

„Byl to pozoruhodný výrok od obecně zdrženlivé kandidátky, která chvíli před tím vyjadřovala lítost. Ukázala, že její strana se stále více smiřuje s kulturou držení zbraní v zemi, i když vede kampaň proti jejímu nebezpečí,“ analyzoval list The New York Times.

Zbraně jako velké volební téma

Web Sky News uvedl, že Harrisová se krátce před volbami zjevně snaží zapůsobit na voliče, kteří jsou naopak příznivci práva na držení zbraní.

Kandidátka v Michiganu prohlásila, že není proti všeobecnému zrušení práva na zbraň. Vyslovila se ale pro federální zákaz útočných pušek, kterými se často v USA páchají masové útoky.

Protivník Harrisové, republikán Donald Trump, je velkým zastáncem práva držet zbraň. V minulosti prohlásil, že za masové střelby není možné vinit zbraně, ale duševní poruchy lidí. Pokud by prý volby vyhrál, neuvalil by na zbraně žádné nové restrikce. Informoval o tom web ABC News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyřeším válku na Ukrajině už před inaugurací, řekl Trump. Chcete se vzdát, tepala ho Harrisová

Tagy: