Zelenskyj za zavřenými dveřmi plánoval útoky v Rusku. Naznačují to úniky tajných informací

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sice veřejně prohlašuje, že mu jde o to bojovat s okupanty operujícími na území jeho země, za zavřenými dveřmi však navrhoval napadnout některé cíle i přímo v Rusku. Naznačují to úniky tajných vojenských informací z chatovací skupiny Discord, na které upozornil americký list Washington Post.

Vůdce Ukrajiny si získal důvěru západních lídrů mimo jiné i ujištěním, že se soustředí na vojenské operace uvnitř hranic své napadené země. Jak ale ukazují úniky tajných informací z komunikační platformy Discord, skutečnost může být trochu jiná. Mimo zapnuté kamery se nezdráhá hovořit i o daleko smělejších plánech.

ČTĚTE TAKÉ: Strašlivé záběry z války. Okupanta těžce zranil ukrajinský dron, Rus se pak střelil do hlavy

Podle amerických zpravodajských služeb třeba za zavřenými dveřmi navrhoval obsazení některých ruských vesnic. Přišel s možností vybombardovat ropovod Družba, ze kterého profituje Maďarsko autoritáře Viktora Orbána, často označovaného za Putinovu pátou kolonu v EU. V soukromí také vyjádřil přání získat od Západu rakety dlouhého doletu, které by mohly zasáhnout cíle daleko za ruskými hranicemi.

Zmíněná část uniklých dokumentů dosud nebyla zveřejněna. Podrobně popisuje zachycená digitální data se Zelenského interní komunikací, kterou vedl se svými pobočníky a armádními veliteli.

A je to trochu něco jiného, než na co jsme od kyjevského předáka zvyklí.

Lze těmto informačním únikům věřit? List Washington Post s nimi konfrontoval vysoké vojenské představitele Pentagonu. A ti jejich pravost nepopřeli.

Je nepochybné, že Zelenskyj v některých případech příliš ambiciózní pokusy svých generálů naopak tlumí. Zdá se však překvapivé, že jindy je to on, kdo navrhuje smělé vojenské akce.

Terč: ropovod Družba

Podle jednoho z přísně tajných materiálů například koncem ledna přišel s tím, že by Ukrajina mohla provést údery za hranicemi s Ruskem. Považoval za vhodné, aby se ukrajinské pozemní jednotky přesunuly na nepřátelské území, kde by obsadily blíže nespecifikovaná ruská pohraniční města. Cílem prý bylo, aby Kyjev získal výhodu při případných jednáních s Kremlem.

Další záznam se týká únorového rozhovoru s generálem Valerijem Zalužným, nejvyšším velitelem ukrajinských sil. Zelenskyj v něm údajně Zalužnému navrhoval útok bezpilotních letounů na různé terče v západoruském Rostově.

Zajímavou pasáží jsou i části úniků, v nichž je řeč o Zelenského vztahu k Maďarsku. Při setkání s místopředsedkyní vlády Julijí Svyrydenkovou měl třeba v polovině února navrhnout útok na starý sovětský ropovod Družba. Důvod? Údajně tím chtěl poškodit maďarský průmysl.

Maďarsko je sice členem NATO, k napadení Ukrajiny se však staví nejednoznačně. A konkrétně Orbán je považován za politika, který je z evropských vůdců ke Kremlu nejsmířlivější.

Představitelé amerických zpravodajských služeb však připouštějí, že Zelenskyj mohl uvedené výroky o Maďarsku pronést v momentálním vzteku. Že nebyly míněny zcela vážně.

Washington Post se Zelenského přeptal, zda plánoval vojenské výpady na ruské území. Ukrajinský lídr označil tvrzení amerických zpravodajských služeb za fantazie, odmítl je. Hájil však právo své země použít při obraně i nekonvenční taktiku.

„Ukrajina má plné právo se bránit. A taky že se brání. My jsme nikoho neokupovali, to Rusové nás okupují,“ vysvětloval. „Pokud už zemřelo tolik nevinných lidí, pokud víme o spoustě masových hrobů a případech mučení našich občanů, pak jsem si jistý, že jsme oprávněni k použití jakékoli taktiky.“

Bílý dům se obává, že případné útoky na Rusko raketami dlouhého doletu mohou konflikt eskalovat. Washington nechce, aby se válka zcela vymkla kontrole, proto sice Zelenskému poskytl různé moderní zbraně, zdráhá se však vyhovět žádosti o raketový systém dlouhého doletu ATACMS. Jde o zbraň, která je schopna zasáhnout cíle vzdálené až 300 kilometrů.

Zelenskyj při setkání s novináři čelil i otázce na toto téma. Odpověděl, že použití raket dlouhého doletu k zasažení Ruska není ničím, čím by se zaobíral.

„Nikdo v naší zemi nevydal rozkaz k ofenzivě nebo úderu na ruské území,“ tvrdil.

Už od loňska slibuje, že Ukrajina nikdy nepoužije americké zbraně k úderu na území Ruska. A svůj slib podle Bílého domu zatím plní.

Tagy: