Zeman bude volit v pátek. Podrobnosti teprve oznámíme, uvedl Ovčáček

Jiří Ovčáček

Jak je na tom zdravotně prezident Miloš Zeman?

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček popřel spekulace o špatném zdravotním stavu hlavy státu. Podle Ovčáčka Zeman pracuje v Lánech, kde se připravuje na oslavy 28. října i na vyjednávání po sněmovních volbách. Ty se uskuteční již tento pátek a v sobotu.

V úterý večer se zejména na sociálních sítích začaly šířit spekulace o zhoršujícím se zdravotním stavu Miloše Zemana, některé zprávy dokonce mluvily o možném úmrtí. „Jsou to nesmysly! Pan prezident je v Lánech a národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám,“ uvedl prezidentský kancléř Vratislav Mynář pro Frekvenci 1.

I podle Jiřího Ovčáčka je hlava státu v pořádku. V současnosti prý pracuje v Lánech. „Pan prezident pracuje v Lánech, včera se věnoval přípravám oslav 28. října, podepsal dekrety vyznamenaných. V pátek se chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra odpoledne. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek,“ ujistil Ovčáček ve středu na Twitteru.

Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral mu měl ovšem v pondělí doporučit, aby se vrátil do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). To prezident prý odmítl. Během září v ÚVN absolvoval devítidenní hospitalizaci.

Nemocniční lůžko opustil ve středu 22. září. Podle informací z Hradu a nemocnice měl problémy s dehydratací a vyčerpáním. Lékaři provedli krevní odběry, sonografii i CT vyšetření. Zároveň nezjistili nadlimitní hodnoty u cukrovky, kterou Zeman trpí, potvrdili mu však přetrvávající neuropatii.

Prezident byl předtím naposledy hospitalizován letos 20. až 22. ledna. V nemocnici byl očkován proti covidu, poté v ní zůstal kvůli plánované preventivní lékařské prohlídce.

Tagy: