Jsou to nesmysly, prezidenta uvidíte v pátek. Mynář popřel spekulace o úmrtí Zemana

Prezident Miloš Zeman

Jak je na tom zdravotně prezident Miloš Zeman?

Prezidentský kancléř Vratislav Mynář popřel spekulace o úmrtí Miloše Zemana. „Jsou to nesmysly! Pan prezident je v Lánech a národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám,“ řekl Mynář pro Frekvenci 1. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka se Zeman už těší na povolební vyjednávání.

V médiích se za poslední dny šířily zprávy o špatném zdravotním stavu Miloše Zemana. To ale kromě kancléře Vratislava Mynáře popřel i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Pan prezident pracuje v Lánech, včera se věnoval přípravám oslav 28. října, podepsal dekrety vyznamenaných. V pátek se chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra odpoledne. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek,“ ujistil Ovčáček ve středu na Twitteru. Hospitalizace Zemana v současné době není podle Hradu v plánu.

Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral mu měl ovšem v pondělí na pravidelné návštěvě doporučit, aby se vrátil do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). To prezident prý odmítl. Během září v ÚVN absolvoval devítidenní hospitalizaci.

Dehydratace a vyčerpání

Nemocniční lůžko opustil ve středu 22. září. Podle informací z Hradu a nemocnice měl problémy s dehydratací a vyčerpáním. Lékaři provedli krevní odběry, sonografii i CT vyšetření. Zároveň nezjistili nadlimitní hodnoty u cukrovky, kterou Zeman trpí, potvrdili mu však přetrvávající neuropatii.

V ÚVN se Zeman „potkal“ s exprezidentem Václavem Klausem. Ten byl po opakované hospitalizaci z důvodu vysokého tlaku a žaludečních potíží propuštěn v pátek 1. října. Zeman byl předtím naposledy hospitalizován letos 20. až 22. ledna. V nemocnici byl očkován proti covidu, poté v ní zůstal kvůli plánované preventivní lékařské prohlídce.

Loni byl od 25. do 29. srpna v nemocnici kvůli zlomenině. V ÚVN se podrobil operaci paže, kterou si zlomil při pádu. Podle zástupců Pražského hradu se tak stalo poté, co se po sledování večerních zpráv v televizi rozhodl jít bez hole a bez pomoci ochranky. Po propuštění přešel do domácího ošetřování a čekalo ho několik týdnů domácí rekonvalescenční péče.

Tagy: