Zeman: Demonstranti s šibenicemi si zaslouží vězení. Pandemický zákon podepíšu

Šibenice

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 6.2.2022 11:00

Prezident Miloš Zeman podepíše novelu pandemického zákona. Řekl to v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. Podle hlavy státu návrhu zákona velmi prospělo jednání ve Sněmovně. Zeman se během vysílání také vyjádřil k demonstrantům, kteří při protestech vztyčili makety šibenic. Jejich čin tvrdě odsoudil.

Pokud Senát 10. února schválí novelu pandemického zákona, pak poputuje k Miloši Zemanovi. Ten v neděli potvrdil, že jej ve znění, jak nakonec prošel Sněmovnou, podepíše. Proti původnímu textu měl ale své výhrady.

„V původním návrhu pandemického zákonu byl nesmyslně stanoven interval platnosti na nekonečno, teď je tam listopad. Byly také sníženy pokuty za porušení pravidel, jejich původní výši považuji za nesmyslnou,“ uvedl. Autoři novely podle Zemana neodvedli zrovna dobrou práci.

„Kdo novelu pandemického zákona připravoval, byl, jak říkají Němci, nichtsmacher (nic tvůrce – pozn. red.) a člověk, co tomu příliš nerozuměl. Naštěstí se to v Parlamentu povedlo upravit. Kdyby už tehdy měla novela takové znění jako teď, tak by obstrukce a demonstrace nebyly tak velké,“ prohlásil prezident.

Na Malostranském náměstí (a nejen tam) při projednávání zákona opakovaně proti novele probíhaly demonstrace. Někteří protestující nedaleko budovy dolní komory Parlamentu dokonce vztyčili makety s šibenicemi a oprátkou. „Všichni vlastizrádci a jejich přisluhovači skončí na šibenici,“ stálo na ceduli jedné z maket.

Prezident Zeman takové projevy protestu ostře odsoudil. „S šibenicemi na demonstracích nesouhlasím. Věřit tomu, že nad námi létá letadlo, které rozprašuje covid, a Bill Gates dává do vakcín čipy? A teď mi řekněte, že ti lidé nejsou blázni. Ti, co tam dotáhli šibenice, by měli jít do vězení. Samozřejmě po řádném soudu,“ řekl.

Odkrokuji vzdálenost

„Až budu zdravější, tak si vezmu metr a odkrokuji si vzdálenost mezi Sněmovnou a Malostranským náměstím. Do 100 metrů od Sněmovny se totiž nesmí konat žádná demonstrace. Protestující navíc nedodržovali rozestupy a neměli roušky. Už v této chvíli měla policie dostatečný důvod k zákroku,“ sdělil Zeman. Pravdou je, že vzdušnou čarou je vzdálenost mezi budovou dolní komory Parlamentu a náměstím jen několik desítek metrů.

„Nemám žádné krvežíznivé úsilí, ale když tam přijde hlupák se šibenicí, tak policie jen koktá, že na maketách nejsou jména konkrétních lidí,“ pokračoval Zeman ve svém přesvědčení. Poté připomněl incident, který se minulý týden přihodil hejtmanovi Moravskoslezského kraje. Ivo Vondrák (ANO) před svým domem nalezl malou maketu šibenice se vzkazem „Vlastizrádce“. Vzhledem k tomu, že se v tomto případě jednalo o konkrétnější útok, se činem zabývá policie.

Podle policie i ministr vnitra Víta Rakušana (STAN) však demonstranty nelze trestně stíhat, pokud maketa nesměřuje k výhružce na konkrétní osobu. „Šibenice na protestech považuji za krajně nevhodný symbol. Pakliže ale nesměřují ke konkrétní pohrůžce osobě či skupině a symbolizuje nesouhlas třeba s politikou, z našeho pohledu je to nešťastný, ale nikoli nezákonný projev,“ uvedl budoucí policejní prezident Martin Vondrášek.

Rakušan ve svém prohlášení rovněž zmínil, že se s šibenicemi na demonstracích vnitřně smířit nedokáže. Zastal se ale policistů, kteří podle něj nemohou zasáhnout, pokud není nenávist určena konkrétní osobě nebo skupině osob. S tím však prezident nesouhlasí.

Tagy: