Zeman je na jednotce intenzivní medicíny. Diagnózu vám říct nemohu, uvedl prezidentův lékař

Prezidentův ošetřující lékař Miroslav Zavoral

Miroslava Zavorala k prezidentově stavu

Prezident Miloš Zeman je hospitalizován na jednotce intenzivní medicíny ve střešovické ÚVN. Ošetřující lékař Miroslav Zavoral na tiskové konferenci řekl, že nemá souhlas s informováním veřejnosti o přesné diagnóze. Zemana odvezla sanitka do nemocnice v neděli dopoledne. Mluvčí nemocnice Jitka Zinke krátce poté uvedla, že se jedná o plánovanou hospitalizaci.

„Krátce po 13. hodině jsme přijali k hospitalizaci prezidenta republiky Miloše Zemana na mé doporučení. Důvodem hospitalizace jsou komplikace, které provázejí jeho chronické onemocnění, pro které je u nás léčen. Přesně známe diagnózu, tím způsobem jsme schopni zacílit léčbu tak, jak má vypadat. V tuto chvíli je pacient hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny ÚVN a je v péči odborníků,“ uvedl Zavoral.

„Nemám souhlas prezidenta sdělit jeho diagnózu, tak to udělat nemohu, neboť bych porušil zákon,“ dodal Zavoral.

Na webu ÚVN stojí, že Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny zajišťuje nejvyšší stupeň intenzivní péče pro pacienty s poruchami životně důležitých funkcí.

Zemana odvezla sanitka za doprovodu policejní kolony z Lán krátce po setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Nemocnice i Hrad následně potvrdily, že prezidenta Miloše Zemana čeká další hospitalizace, která je plánovaná.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček už dříve uvedl, že Zeman byl hospitalizován plánovaně. „Prezident republiky Miloš Zeman na základě doporučení svého ošetřujícího lékaře prof. Miroslava Zavorala vyslovil souhlas s hospitalizací v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Prezident republiky byl hospitalizován v neděli dne 10. října 2021,“ uvedl Ovčáček na Twitteru.

Ovčáček žádá o citlivý přístup

„Zdvořile si dovoluji požádat, zejména politiky a novináře, o citlivý přístup k hospitalizaci pana prezidenta. Každý můžeme onemocnět, pak má být na prvním místě lidskost, přání brzkého uzdravení. K tomu nás vede víra i svědomí,“ dodal Ovčáček.

Záběry, které pořídili novináři z webu Novinky.cz, však ukazují, že byl Zeman během převozu ze sanitky do ÚVN v bezvládném stavu. Ambulance s prezidentem dorazila okolo 12:45 na akutní příjem.

Hrad v posledních dnech opakovaně odmítal tvrzení, že by měl prezident vážné zdravotní potíže. Ovčáček takové spekulace nazval dezinformacemi. Zároveň ale připustil, že je prezident v posledních dvou týdnech nemocen. Kvůli tomu Zeman odvolil přímo na zámku v Lánech a na doporučení Zavorala zrušil i účast v nedělní partii na CNN Prima NEWS.

Tagy: