Zeman je odkázán na Mynáře s Nejedlým. Urážet ale dokáže sám, shodli se experti

Martin Nejedly a Milos Zeman

360° (502)

Prezident Miloš Zeman potřebuje lidi ve svém nejbližším okolí, a pokud jsou k němu loajální, nemá žádný důvod se k nim otáčet zády. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se na tom shodli komentátoři a analytici. Na co ale Zeman poradce nepotřebuje? Podle politologa Lukáše Jelínka mimo jiné na urážení novinářů.

„Zeman je silný v přemýšlení, politice nebo uplatňování vlivu. Dokáže se chovat jako monarcha. Je ale nepraktický jako dítě. I když je ekonom, nevyzná se v běžných věcech nebo kupeckých počtech. Potřebuje se obklopit lidmi, kteří to za něj udělají. Je na nich závislý,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Deníku Martin Komárek.

Není tajemstvím, že někteří lidé z prezidentova okolí mají blízké vztahy s Ruskem. Například poradce Martin Nejedlý míval na telefonu i kryt s podobiznou ruského prezidenta. „Putina sundal. Myslíte si, že když má někdo na obalu svého telefonu Putina, znamená to, že je ruský agent? Někteří novináři to tvrdí i mně, že jsem ruský, čínský nebo izraelský agent a dělám si z toho legraci,“ řekl Zeman v nedělní Partii Terezie Tománkové.

Jelikož Zeman ruskou agresi na Ukrajině opakovaně odsoudil, začalo se spekulovat, zda se neotočí zády i vůči některým svým nejbližším spolupracovníkům.

„Zeman prožívá otevřené zklamání, že selhala jeho otevřenost k Rusku. Má několik měsíců do konce mandátu a nemá důvod házet přes palubu někoho, kdo je k němu loajální,“ konstatoval šéfredaktor Týdeníku Echo Dalibor Balšínek.

Zeman je odkázán na informace od Nejedlého a Mynáře

Reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší dodal, že Zeman lidem jako Nejedlý vděčí za to, že se vůbec stal prezidentem, protože financovali kampaň a 10 let o něj pečují.

„Velkou roli hraje prezidentův zdravotní stav, je v Lánech bez mobilu a odkázán na to, že mu kancléř Vratislav Mynář s poradcem Nejedlým zprostředkovávají svět zvenčí. Má zkreslené informace o tom, co se děje za jeho zdmi,“ odhadl Dolejší.

Podle politologa Lukáše Jelínka si Zeman potřebuje vytvořit kolem sebe hlavně příjemné prostředí. „Hledat v jeho kanceláří největší kaňku je zbytečné. K tomu, aby urážel opoziční politiky a novináře, poradce nepotřebuje. Na to má dostatek vlastních sil a intelektu,“ doplnil Jelínek.

Sám Zeman v Partii zdůraznil, že své přátele zásadně neopouští a už vůbec ne tehdy, když na ně útočí média. „Novináře nepokládám za obzvlášť inteligentní ani charakterní a jejich názor mě nezajímá,“ reagoval na otázku, zda by s Nejedlým nechtěl ukončit spolupráci.

Tagy: