Hřib: Rusové jsou pořád stejní, blázen je spíš Zeman. Přisadili si i Kalousek a Topolánek

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 1.5.2022

Prezident Miloš Zeman byl hostem nedělní Partie na CNN Prima NEWS. Ruské představitele, které ještě před vypuknutím invaze na Ukrajinu často obhajoval, označil za blázny. Do Zemana si později na sociálních sítích rýpnul pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). A s kritikou se k němu přidal i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a expremiér Mirek Topolánek.

Miloš Zeman sice ruskou agresi bezprostředně po napadení Ukrajiny ostře odsoudil a prezidenta Vladimira Putina označil za šílence, části politiků a veřejnosti však utkvěly v paměti spíše jeho výroky a činy z minulosti. Český prezident se Moskvy a Putina dlouhé roky bytostně zastával.

„Kdysi jsem veřejně řekl, že Rusové nejsou blázni, aby zaútočili na Ukrajinu, a oni se ukázali býti blázny,“ prohlásil Zeman ve vysílání CNN Prima NEWS. Reakce na sociálních sítích na sebe nenechaly dlouho čekat. „Nesouhlasím. Rusové jsou pořád stejní. Jako blázen se ukázal býti prezident Zeman,“ napsal na Twitter Zdeněk Hřib.

Zeman ve své obhajobě opět zmínil hlášku s odvoláním na Winstona Churchilla, že jen idiot nemění své názory. „Můj názor se změnil v okamžiku ruské agrese na Ukrajině. Cítím ale spoluodpovědnost, stejně jako řada německých politiků, že jsem špatně hodnotil ruskou politiku, protože jsme vycházeli z racionálních schémat,“ připustila hlava státu.

Do prezidenta si rýpnul Miroslav Kalousek: „Miloš Zeman zapomíná, že agrese začala v roce 2014 anexí Krymu. Celá léta pak tvrdil, že Krym je ruský a že protiruské sankce jsou nesmysl. Každý věděl, že jestli Putinovi projde Krym, půjde dál. A Zeman mu v tom lokajsky pomáhal.“

Zeman: Pekarová je prokletím české politiky

Reakce na sociálních sítích vyvolaly i další Zemanovy výroky z Partie. Prezident během rozhovoru kritizoval šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09), například ji označil za prokletí české politiky.

„Paní Pekarová kromě jiného proslula výrokem, že opozice má sedět v koutě, šoupat nohama a mlčet, což je přesný protiklad politické demokracie, kde má opozice klíčovou roli a rozhodně nesedí, nešoupá nohama a nemlčí,“ zdůraznil Zeman v Lánech. Narážel tak na rozhovor, který předsedkyně TOP 09 poskytla webu Novinky.cz.

V něm kritizovala někdejšího ministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO). „Připomeňme, že ještě před rokem Karel Havlíček usiloval o to, aby v tendru (na výstavbu Dukovan) byl i ruský Rosatom. Jemu i všem podobným, kteří nám teď cokoliv vzkazují a radí, doporučuji, aby radši šoupali nohama a mlčeli v koutě,“ sdělila.

Zemanův útok na Pekarovou později komentoval i expremiér Mirek Topolánek: „Výrok, který použila, nemohl vyslovit demokrat. Řekl ten, který si kdysi chtěl vázat stranickou knížku do opoziční kůže.“

Tagy: