Ukázalo se, že Rusové jsou blázni. Proto mohou zastavit plyn, obává se Zeman

Plynovod

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 1.5.2022

Rusko je na exportu plynu závislé. Politika je však někdy iracionální a není tedy vyloučeno, že země zastaví dodávky, myslí si prezident Miloš Zeman. Ruský prezident Vladimir Putin si podle něho myslel, že je všemocný a že ruská armáda je druhá nejsilnější na světě. To se ukázalo jako iluze, uvedl Zeman v pořadu Partie Terezie Tománkové. Mluvil mj. i o uprchlících či o svém poradci Martinu Nejedlém.

„Myslím, že Rusko dodávky nezastaví, ale prosím vás, tenhle výrok berte s ode mne neočekávanou pokorou. Protože kdysi jsem veřejně řekl, že Rusové nejsou blázni, aby zaútočili na Ukrajinu, a oni se ukázali býti blázny,“ podotkl v pořadu Partie Terezie Tománkové Zeman.

Protože jsou pro Rusko dodávky plynu jednou z nejvýznamnějších částí exportu, nepředpokládá, že k jejich zastavení přistoupí. „Přesto není vyloučeno, že to udělají – politika je někdy velmi iracionální,“ sdělil. Zeman by se proto přimlouval za pomalejší ústup od uhlí. „Pan premiér moje názory zná, mluvili jsme o tom. U cen energií jsou tři varianty – snížení spotřební daně, snížení DPH nebo zastropování cen,“ řekl s tím, že třetí varianta je podle něj nejschůdnější.

Podle Zemana je proto v dlouhodobém národním zájmu, aby Česko nebylo závislé na plynu. Odmítl přitom, že by v minulosti prosazoval dovoz surovin z Ruska. „Energetickou politiku jsem vůbec neovlivňoval, nepatří do prezidentských kompetencí. Byla to záležitost vlády a ministerstva průmyslu a obchodu. Cítím ale spoluodpovědnost, stejně jako řada německých politiků, že jsem špatně hodnotil ruskou politiku, protože jsme vycházeli z racionálních schémat,“ podotkl Zeman.

Putin si myslel, že je všemocný

Rusko se ale zachovalo přesně opačně. „Ruský prezident Vladimir Putin podlehl iluzi, že Rusko je všemocné a zejména, že ruská armáda je druhá nejsilnější armáda světa. Dnes to působí komicky. Jestli má vůbec ruská agrese nějaký pozitivní přínos, tak ten, že se ukázalo, že ruská armáda je daleko slabší, než se všichni odborníci domnívali,“ sdělil dále Zeman.

Ostrá kritika vůči Rusku přišla od Zemana už krátce po zahájení invaze na Ukrajinu. Do té doby označoval Putina i za svého přítele. „Mně je srdečně jedno, co mi kdo věří, nebo ne. Důležité ale je, aby člověk věřil sám sobě a jen idiot nemění své názory,“ připomněl svůj oblíbený citát Winstona Churchilla, bývalého britského premiéra.

Uprchlíci mají dveře otevřené

I když se Zeman v minulosti stavěl k migrantům rezervovaně, uprchlíky z Ukrajiny vítá. „Jsou to převážně ženy a děti, muži bojují doma. Arabští uprchlíci byli ale mladí a zdraví muži, kteří naopak ženy a děti nechali doma,“ vysvětlil změnu názoru.

Připomněl také kulturní blízkost Česka a Ukrajiny. „Pokud bude pokračovat válka na Ukrajině – a Jens Stoltenberg (generální tajemník NATO, pozn. red.) říká, že to může být dlouhá několik let trvající opotřebovávající válka –, tak podpora českého národa nevychladne, protože budeme vidět jejich utrpení,“ vysvětlil Zeman.

Předpokládá, že kdyby válka, která se podle něj přinejmenším blíží genocidě, skončila, řada Ukrajinců se vrátí domů. Připustil však také, že velmi malá část uprchlíků může ze své země utíkat i kvůli ekonomickým zájmům, a to například romská část ukrajinských uprchlíků.

Blízké vztahy s Ruskem mají někteří lidé z prezidentova okolí. Jeho poradce Martin Nejedlý míval na telefonu i kryt s podobiznou ruského prezidenta. „Putina sundal. Myslíte si, že když má někdo na obalu svého telefonu Putina, znamená to, že je ruský agent? Někteří novináři to tvrdí i mně, že jsem ruský, čínský nebo izraelský agent a dělám si z toho legraci,“ řekl Zeman.

Své přátele prý zásadně neopouští a už vůbec ne tehdy, když na ně útočí média. „Novináře nepokládám za obzvlášť inteligentní ani charakterní a jejich názor mě nezajímá,“ reagoval na otázku, zda by s Nejedlým nechtěl ukončit spolupráci.

Tagy: