Zemanova ostrá slova rozbouřila politiky. Fiala se rázně ohradil, opozice exprezidenta chválí

Miloš Zeman se tvrdě obul do vlády premiéra Petra Fialy (ODS). V prvním rozhovoru po skončení prezidentského mandátu pro Mladou frontu Dnes kritizoval kabinet za to, že zvyšuje inflaci, místo aby proti ní bojoval. Nejostřeji se Zeman opřel do ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který prý dělá šílené amatérské kroky. Pod kritiku se podepisují i zástupci opozice.

Bývalý prezident nenechal na Fialově vládě nit suchou. Nejvíce to schytal ministr financí Zbyněk Stanjura. „Co je to za ministra financí, který zapomene dát do státního rozpočtu náklady na – ať už zákonem stanovenou, nebo předčasnou – valorizaci? Co je to za ministra financí, který odhadne výnos z windfall tax na 100 miliard korun a krátce poté tentýž výnos odhadne pouze na 40 miliard korun?“ ptal se v rozhovoru exprezident.

Podle Zemana je hlavním problémem extrémní deficit státního rozpočtu. „Svojí rozpočtovou i daňovou politikou – v rozporu s předvolebními sliby o nezvyšování daní – Fialova vláda způsobuje inflaci, místo aby proti ní bojovala,“ pokračoval ve své kritice. Ministr financí nechtěl na Zemanovy výtky reagovat, prý byly hodně osobní. Premiér Petr Fiala však s kritikou nesouhlasí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: To se mu někdo mstí? Zeman je kvůli kanceláři terčem posměchu, úřadovat bude z „ložnice“

„Vláda dělá zásadní kroky proti inflaci, nakonec se také ukazuje, že inflace se zbrzďuje,“ reagoval pro CNN Prima NEWS. Zatímco vláda kritiku z úst bývalé hlavy státu odmítá, podle opozice má Miloš Zeman pravdu.

„Miloš Zeman jenom potvrdil že je ekonom. Že tomu rozumí a za mě vždycky rozuměl rozpočtu. Takže za mě řekl všechno to, s čím já souhlasím,“ uvedla pro redakci bývalý ministryně financí Alena Schillerová. Obdobně reagovala i poslankyně SPD Klára Maříková.

„Exprezident Zeman se na to samozřejmě dívá z ekonomického hlediska, protože oproti panu Stanjurovi je ekonomem, ale vláda slyší kritiku nejen od bývalého prezidenta, ale i občanů Česka,“ doplnila pro CNN Prima NEWS. Podle Zemana vláda nic nedělá ani proti růstu cen potravin.

Tagy: