Zeman jmenoval nové členy vedení České národní banky. Zamrazilová je viceguvernérkou

Eva Zamrazilová

Prezident Zeman jmenoval nové členy rady ČNB

Třemi novými členy bankovní rady České národní banky byli ve středu na Pražském hradě jmenováni Eva Zamrazilová, Karina Kubelková a Jan Frait. Eva Zamrazilová bude zároveň viceguvernérkou centrální banky. Trojice nových členů bankovní rady od července nahradí Jiřího Rusnoka, Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého.

„Jsem si vědom toho, že hlavním úkolem České národní banky je boj proti inflaci. Tento boj byl dosud veden především, ba výlučně, pomocí zvyšování úrokových sazeb. Nechci hodnotit, nakolik byl úspěšný,“ řekl během jmenovacího ceremoniálu prezident republiky Miloš Zeman.

Zeman kritizoval zvyšování úrokových sazeb kvůli tomu, že je doprovázeno řadou negativních efektů. „Spočívají například v nastupující hypoteční krizi, v zamrazování podnikových úvěrů a v neposlední řadě i v úrokových nákladech pro úložky komerčních bank,“ dodal Zeman.

Dva navrátilci, jeden nováček

Podle něho by Česká národní banka měla využívat také jiné protiinflační nástroje, které prý dosud nebyly tak hojně využívány. „Mám tím na mysli kursové operace, respektive operace s devizovými rezervami. To už ovšem bude záležet na rozhodnutí od prvního července opět sedmičlenné bankovní rady,“ dodal Miloš Zeman.

Prezident republiky dosavadním členům bankovní rady ČNB poděkoval za dosavadní práci. Novým členům popřál hodně úspěchu v boji proti inflaci.

Eva Zamrazilová a Jan Frait se do vedení České národní banky vrací. Zamrazilová byla radní v letech 2008 až 2014, Jan Frait v letech 2000 až 2006. Zatímco Zamrazilová z ČNB poté odešla (a nyní působí jako předsedkyně Národní rozpočtové rady), Frait v centrální bance zůstal, a to na pozici ředitele Sekce finanční stability. Karina Kubelková je v centrální bance nováčkem. Přichází do ní z Hospodářské komory ČR, kde dosud působila jako analytička a tajemnice Sekce hospodářské politiky.

Ke konci června tak v bankovní radě definitivně skončí Jiří Rusnok, po svém prvním šestiletém mandátu odejde také Vojtěch Benda a dosavadní viceguvernér Tomáš Nidetzký.

Tagy: