Zeman: Přeji vládě, aby se udělala a ne oddělala. Mynář při jmenování ponížil Lipavského

Lipavský a Mynář

Mynář během jmenování vlády zkomolil Lipavského akademický titul

Prezident Miloš Zeman nové vládě Petra Fialy (ODS) popřál, aby se udělala, ne oddělala. Vypůjčil si tak známý výrok expremiéra Petra Nečase (ODS). Při jmenování nového kabinetu nechyběl ani rýpanec Hradu do ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

„Před vámi je příležitost vyrovnat se s covidem, vyrovnat se s energetickou krizí a vyrovnat se s rozpočtem a obecně hospodařením státu. Při této příležitosti se buď uděláte, nebo odděláte. Přeji vám to první,“ uvedl Zeman.

Známý výrok pochází z roku 1997. Tehdejší premiér Václav Klaus nabídl Petru Nečasovi funkci ministra vnitra. Ten post nejprve přijal a použil větu, že se na funkci politik buď udělá, nebo oddělá. Nečas se nakonec ministrem vnitra nestal, jako důvod uvedl rodinu.

Zemanovu proslovu předcházelo ještě rýpnutí z Hradu. Kancléř Vratislav Mynář četl jednotlivá jména ministrů, kteří skládali slib. Když přišel na řadu Pirát Jan Lipavský, Mynář řekl: „Pan magistr, pardon bakalář, ministr pověřený řízením resortu zahraničí,“ uvedl Mynář.

Zda se jednalo o přeřeknutí, nebo úmysl, není jasné. Zeman ale původně nechtěl Lipavského ministrem jmenovat. Jako jeden z důvodů uvedl právě nedostatečné vzdělání. Fiala se nakonec s prezidentem dohodl, že jmenuje vládu v takové podobě, jak ji premiér navrhl.

Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) se jednalo o jasný útok na Lipavského. „To směrem k Lipavskému určitě nebylo přeřeknutí, ale drobný šťouchanec,“ komentoval Vondra ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zeman také nové vládě popřál, aby se nebála činit velké kroky. „Chtěl bych vám popřát, aby za vámi něco užitečného zůstalo. Zní to sice samozřejmě, ale samozřejmé to není. Známe vlády udržovací, které se nikdy nezapíšou do dějin,“ prohlásil Zeman.

Tagy: