Zeman se nechová jako prezident ale náměstek Putina. V konfliktu se ukáže, říká novinář

Miloš Zeman

Rozhovor s Kundrou a Kopečkem

Prezident Miloš Zeman, který hraje také významnou roli v zahraniční politice, se chová spíše jako náměstek ruského prezidenta Vladimira Putina než jako hlava státu. Jeho kroky v souvislosti s děním kolem ukrajinských hranic ve Zprávách PLUS zkritizoval novinář týdeníku Respekt Ondřej Kundra. Podle politologa Lubomíra Kopečka nezbývá nic jiného než doufat, že nedojde k jakémukoli zásadnímu konfliktu do doby, kdy bude Zeman na Hradě.

„Zeman dlouhodobě nahrává Kremlu a vystupuje spíše jako náměstek Vladimira Putina v České republice, než jako prezident země, která patří do NATO. Je možné že prezident bude takto vystupovat i v dalších měsících,“ predikoval novinář Kundra v souvislosti se stupňujícím se napětím na Ukrajině.

A to i přes to, že premiér Petr Fiala (ODS) zastává jiné politické názory. „Když se bavíme o koordinaci a jednotné zahraniční politice, tak si myslím, že je to naivní iluze,“ sdělil dále Kundra. Připomněl, že Zeman prohlásil, že se bude o zahraniční politice bavit jen s premiérem.

Předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09), předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) nebo i ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) totiž „nějakým způsobem nesnáší“.

„To není koordinace zahraniční politiky. Až přijde další konflikt jako Vrbětice nebo kdyby došlo k napadení Ukrajiny, tak by Zeman musel vyjevit svou podstatu a tam by došlo ke konfliktu,“ měl jasno Kundra.

Fiala nechce „rušivé výroky“

O něco optimističtěji vidí snahu o jednotnou politiku politolog Kopeček. „Bral bych čtvrteční výrok premiéra jako signál toho, že by tu mohla být trochu jednotnější zahraniční politika. Říkám to však opatrně. Vyjádření Zemana ohledně zrušení protiruských sankcí tu jsou a já myslím, že to, co dělá Fiala, je snaha zabránit, aby se rušivé výroky opakovaly,“ sdělil Kopeček.

Po čtvrteční schůzi v Lánech Fiala mimo jiné prohlásil, že Zeman zastává ohledně napětí na ukrajinsko-ruské hranici názor, že je třeba zachovat zdrženlivost. Podle Zemana jde spíše o konflikt v rétorické rovině a věří v mírové řešení.

„Nevím, do jaké míry to bude úspěšné a jestli to vydrží do března 2023, kdy jsou prezidentské volby, ale je to rozumná snaha. Budeme doufat, že v konfliktu který tu hrozí, bez ohledu jestli k němu dojde, česká linie zůstane jednotná a neobjeví se postoje, které nás bude znevěrohodňovat,“ dodal politolog.

Tagy: