Zeman: Výsledky voleb mě překvapily, s Pavlem se ale rád setkám. Poslal mu i několik rad

Pokud čerstvě zvolený prezident Petr Pavel bude stát o schůzku, rád se s ním setkám. Taková slova sdělila končící hlava státu Miloš Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1, jenž živě vysílala také CNN Prima NEWS. Kromě toho také popsal, co by svému nástupci do budoucna poradil a co by s ním chtěl probrat. Zeman zároveň zmínil, že ho výsledky prezidentských voleb překvapily. Sám totiž volil Pavlova soupeře Andreje Babiše.

Možné setkání mezi končícím a budoucím prezidentem je ve hře, ale záležet bude na Pavlovi. „Pokud Petr Pavel o takovou schůzku bude mít zájem, tak se s ním velice rád setkám,“ řekl na úvod rozhovoru Zeman.

Doplnil, že se svým nástupcem chce mimo jiné hlavně řešit roli prezidenta. „André Malraux napsal knihu, která se jmenuje Lidský úděl. A já bych s panem Pavlem chtěl mluvit o prezidentském údělu. Je to něco velmi podobného,“ komentoval prezident pro Frekvenci 1.

Otázky války a míru

Po vzoru amerických prezidentů neplánuje, že by Pavlovi nechal v kanceláři dopis s posledním vzkazem, ale místo toho mu chce vše říci z očí do očí. „Základní myšlenka by měla být, že pokud chci radit vládě, případně opozici, tak moje rady by měly být v každém případě podloženy věcnou znalostí. Ano, plně uznávám, že je potřeba se radit s odborníky. Ale občas by ten prezident měl mít i vlastní znalosti,“ řekl dále Zeman.

Kromě toho poznamenal, že ho výsledky prezidentských voleb překvapily, protože sám byl voličem Andreje Babiše, kterému navíc několikrát vyjádřil svoji podporu. Pustil se však do jednoho z témat voleb, a sice do jednání o míru mezi Ukrajinou a Ruskem, které Babiš sliboval. „Česká republika je malou až střední zemí. Otázky války a míru budou, ať se nám to líbí nebo ne, rozhodovat velmoci. Z jedné strany Rusko, z druhé USA, ale i Francie či Německo. Měli bychom být součástí EU a NATO, ale sólo jednat o míru by bylo přeceňování vlastních sil,“ zhodnotil Zeman.

Pavlovi mimo jiné začali gratulovat také zahraniční státníci. Snad nejvíce zaujala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která za čerstvě zvolenou hlavou státu České republiky dokonce dorazila přímo do jeho volebního štábu. Zeman se tomu v rozhovoru nedivil. „Myslím, že velmi rychle blahopřála vítězi voleb a věřím, že by stejně tak blahopřála i Andreji Babišovi,“ řekl Zeman.

Prezident v rozhovoru pro Frekvenci 1, který zároveň živě přenášela CNN Prima NEWS, dále nastínil svůj program do budoucích dní. Čeká jej například návštěva Srbska a Slovenska. V obou zemích se setká s tamními politickými špičkami.

Tagy: