Zeman vyzval Středulu k boji o Hrad. Dobří kandidáti musejí být přemlouváni, uvedl

Miloš Zeman

Projev prezidenta Zemana k odborářům

Prezident Miloš Zeman na sobotním sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyzval odboráře, aby přemluvili svého znovuzvoleného předsedu Josefa Středulu ke kandidatuře na prezidenta. Podle hlavy státu by se jednalo o jednoho z nejsilnějších uchazečů pro lednový boj o Hrad.

Prezident sice v úvodu svého projevu před odboráři pogratuloval Středulovi ke znovuzvolení předsedou ČMKOS, zároveň si však rýpnul do okolností jeho výběru. „Rozmohl se nám tady takový nešvar. V poslední době je jeden kandidát, žádní protikandidáti a výsledek téměř stoprocentní podpora. Pevně doufám, že se tato situace nebude opakovat v prezidentské volbě,“ sdělil Zeman.

A v tématu volby hlavy státu pokračoval. „Chtěl bych poprosit delegáty, aby přemluvili svého předsedu ke kandidatuře i na funkci prezidenta republiky. Skuteční kandidáti musí být přemlouváni,“ uvedl. „Doufám, že moji výzvu přijme a bude jedním z nejsilnějších kandidátů v lednové prezidentské volbě,“ dodal Zeman.

Výrok později upřesnil pro CNN Prima NEWS. „Středula mi řekl, že se rozhodne podle důvěry na sjezdu a tu dostal, takže se domnívám, že je nakloněn ke kandidatuře. Kdybych měl několik hlasů, tak bych je rozdělil,“ sdělil v pořadu Partie Terezie Tománkové prezident. Celý rozhovor bude vysílán v neděli na CNN Prima NEWS i Primě v 11 hodin.

Středulu vnímá prezident jako silného kandidáta. „Ta sbírka podivných existencí, která se teď hlásí na post prezidenta, aniž by měla silný životní příběh – čest výjimkám – musí být podle mého názoru kompenzována ne jedinou, ale několika silnými osobnostmi, mezi nimiž si volič může vybrat,“ doplnil Zeman.

K případné kandidatuře šéfa odborových svazů na Hrad se vyjádřil také Miroslav Kalousek, o kterém se dříve v souvislosti s kandidaturou hovořilo. „Vždycky to byl levičák a chtěl pro ekonomiku neúnosné výhody pro zaměstnance. Nikdy to nebyl komunista, vždycky ctil naše euroatlantické směřování, je demokrat a ctí Ústavu.Jeho přátelské a profesní kontakty jsou na Západě, ne v Rusku,“ napsal na Twitter.

Nejde jen o mzdy

Zeman nabádal odboráře i k plnění dlouhodobých cílů. „Vždy jsem kladl důraz na to, aby odborové organizace usilovaly o co největší míru participace zaměstnanců ve vedení podniků, a to je cíl dlouhodobý. Existují dobré a špatné příklady v zahraničí. Pozitivní například Německo, za špatný příklad pokládám kuponovou privatizaci, která ke skutečné participaci nevedla,“ řekl Zeman.

„Budete-li prosazovat jenom růst průměrné mzdy, je to málo. Nejpodstatnější je zvýšená motivace, pocit, že tato firma je moje. To je cesta ke zvýšení produktivity práce, kterou tak zoufale potřebujeme,“ doplnil.

Tagy:
Německo prezidentské volby Miloš Zeman Josef Středula prezidentské volby v ČR 2023