Tchaj-wan zasáhlo zemětřesení o síle 6,3 stupně. Šlo o druhý mocný otřes v jednom dni

Východní pobřeží Tchaj-wanu zasáhlo v pátek zemětřesení o síle 6,3 stupně, které podle dostupných zpráv nezpůsobilo žádné škody. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na meteorologickou správu. Šlo nicméně už o druhý silný otřes na ostrově během jediného dne a úřady varovaly před následnými otřesy v příštích dnech.

Zemětřesení podle Reuters zasáhlo mimo jiné i budovy v hlavním městě Tchaj-peji. Tamní úřady uvedly, že provoz metra zůstal zachován při nižší rychlosti vlakových souprav.

ČTĚTE TAKÉ: „Zápaďáci“ neřeší, co mám mezi nohama. Jdou po mladších, říká thajský ladyboy

K zemětřesení došlo 34 kilometrů od města Chua-lien v hloubce 9,7 kilometrů, uvedli meteorologové. Ve čtvrtek večer mu předcházel otřes o síle 5,7 stupně, který zasáhl severovýchodní pobřeží ostrova; po něm následovala desítka slabších otřesů poblíž Chua-lienu. Meteorologové varují rovněž před rizikem sesuvů půdy v horských oblastech, kde několik dní po sobě pršelo.

Tchaj-wan leží v blízkosti rozhraní dvou tektonických desek, a zemětřesení jsou na ostrově poměrně častá. Na začátku letošního dubna zasáhlo oblast Chua-lienu nejsilnější zemětřesení na Tchaj-wanu za posledních 25 let. O život přišlo devět lidí a přes 900 dalších bylo zraněno.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Tchaj-wan zaznamenal podezřelou čínskou aktivitu nad svým územím. Stíhačky mířily na loď

Tagy:
zemětřesení katastrofa Tchaj-wan přírodní katastrofa Reuters Tchaj-pej hlavní město újma katastrofy, nehody a mimořádné události