Záhadná smrt strůjce masakru Ukrajinců. Ruského velitele našli zastřeleného, mluví se o mstě

Podle ruských zdrojů zemřel podplukovník Dmitrij Lisickij. Strůjce masakru u Ilovajsku se měl zastřelit u sebe doma. Držitel nejvyššího ruského vyznamenání „Hrdina Ruska“ si měl vzít život kvůli depresím. Ukrajinský novinář Jurij Butusov nicméně tvrdí, že velitele zlikvidoval Kyjev.

Tělo velitele 1. výsadkového praporu 247. gardového výsadkového pluku ruské armády bylo nalezeno 26. března v jeho domě v ruském Stavropolu. Lisickij se měl podle ruských médií zastřelit sám v kuchyni. Smrt potvrdil i starosta Blagodarnenského městského obvodu Stavropolského kraje Alexander Tenkov, jehož citoval web Meduza.io.

ČTĚTE TAKÉ: Protiútok Ukrajiny je na spadnutí. Okupanti už panikaří, tvrdí expert. Zmínil tři slabá místa

Informaci o Lisického smrti na Twitteru sdílela i mluvčí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Julija Mendelová. Kolegové podplukovníka tvrdí, že trpěl depresemi. Údajně o tom, že si vezme život, také mluvil, a to prý kvůli tomu, že si někteří jeho podřízení stěžovali na zacházení.

Ukrajinský novinář Jurij Butusov ale na Telegramu uvedl, že velitele zlikvidovala armáda obránců. „Ukrajinští vojáci dnes opět pomstili Ilovajsk a zlikvidovali velitele 1. praporu 247. výsadkového pluku Lisického,“ napsal.

Lisickij se se svým plukem účastnil také války na Ukrajině. Podle Butusova oddíl během invaze utrpěl těžké ztráty a Lisického smrt vážně ovlivní bojovou efektivitu pluku.

„Hrdina“ masakru u Ilovajsku

Osmačtyřicetiletý podplukovník v roce 2014 velel útvaru, který napadl část ukrajinské armády u města Ilovajsk v Doněcké oblasti. Porušil tím tak příměří mezi oběma stranami. Podle webu Unian zemřelo přes 350 vojáků obránců, okolo 450 bylo zraněno a asi 300 vzato do zajetí.

Podle ukrajinských vyšetřovatelům bylo ruské velení hlavním viníkem tragédie. Ukrajinci krátce po začátku invaze v únoru 2022 zabili i dalšího velitele, který se bitvy u Ilovajsku účastnil, plukovníka Sergeje Suchareva.

Ruský prezident Vladimir Putin v roce 2015 ocenil Lisického nejvyšším ruským státním vyznamenáním „Hrdina Ruské federace“. Pro jeho udělení nebylo vedeno oficiální zdůvodnění, nicméně titul se uděluje za zásluhy o ruský stát v souvislosti s hrdinským činem.

Lisickij se od roku 1993, kdy nastoupil do ruské armády, účastnil téměř všech podstatných vojenských konfliktů, do kterých se Rusko zapojilo, informoval web Pravda.com.ua. Zapojil se do akcí v Abcházii, Dagestánu, Čečensku i na Ukrajině.

Tagy:
Vladimir Putin smrt Ukrajina Čečensko vyznamenání Rusko Kyjev Hrdina Ruska Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Sergej Sucharev Ilovajsk Abcházie Stavropol Dagestán Dmitry Lisitsky Stavropolský kraj Julija Mendelová