Rusové téměř obklíčili Bachmut, přiznal nepřímo Kyjev. Zadrhne se „mlýnek na maso“?

Ruské jednotky téměř obklíčily Bachmut. Vyplývá to z úterního hlášení Kyjeva, podle něhož dochází k bojům u obcí ležících západně od těžce zkoušeného doněckého města. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ruské síly v posledních dvou dnech pokračovaly v útocích na Bachmut a postoupily z jihu směrem k centru a na severozápadě města.

„V bachmutském směru nepřítel pokračuje v útocích na Bachmut, který drží naši obránci, a na oblasti u obcí Orichovo-Vasylivka, Bohdanivka, Ivanivske a Ozarjanivka,“ uvedl ukrajinský generální štáb v pravidelném ranním hlášení.

Bohdanivka leží západně od Bachmutu, Orichovo-Vasylivka na severozápad od města. Ivanivske se nachází podél silnice vedoucí na jihozápad, a to směrem k blízkému městu Kosťantynivka. Ruské síly, které zahájily ofenzivu z východu a drží přístupové cesty k Bachmutu ze severu i z jihu, tak město až na západní směr téměř obklíčily.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bachmut je turnus v pekle, všude jsou mrtví. Zranění vojáci popsali hrůzy z doněckého města

ISW s odkazem na videa ruských vojáků uvádí, že okupační síly postoupily v několika ulicích na severozápadě Bachmutu – tedy jen několik kilometrů od centra. Další ověřené záběry ukázaly majitele ruské soukromé žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, který byl v pondělí v jedné ze zničených školních budov v Bachmutu. Ta se přitom nachází méně než kilometr jihovýchodně od bachmutské radnice. Ruští vojáci také postoupili severozápadně od města, a to v tamní průmyslové zóně.

Okupanti se snaží dobýt Bachmut už několik měsíců v kuse. Boje o město jsou součástí vůbec nejbrutálnější bitvy od vypuknutí ruské invaze v únoru 2022. Bitva o Bachmut je vzhledem ke své povaze známá také jako „mlýnek na maso“, někteří experti ji přirovnávají k zákopovým bojům první světové války.

Střety obou armád v samotném městě ukrajinští obránci označují jako zcela bezprostřední boj na život a na smrt mezi místnostmi uvnitř jednotlivých rozbombardovaných budov. Podle analytiků může bitva o Bachmut stále dopadnout jakkoliv.

Téměř obklíčeným ukrajinským vojákům totiž nahrává fakt, že ruská ofenziva na území centrálního Donbasu zřejmě vrcholí, což před časem uvedl ISW. Zároveň ale připomněl, že to neznamená konec bojů.

Podle expertů by i případné obsazení celého Bachmutu ruskou armádou bylo pro Kreml spíše symbolickým vítězstvím než větším strategickým úspěchem. Ukrajinci totiž na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina Rusko Donbas obklíčení Doněcká oblast Bachmut ISW