Zemřel herec Christopher Plummer, nejstarší držitel Oscara

Christopher Plummer

Christopher Plummer, kanadský herec a držitel Oscara, zemřel v pátek ve věku 91 let. S odvoláním na jeho manažera o tom informovala agentura AP. Plummer získal v roce 2012 Oscara za film Začátky a stal se tehdy nejstarším hercem, který kdy ocenění americké filmové akademie dostal. Známý je také rolí kapitána von Trappa v muzikálu Za zvuků hudby z roku 1965.

Plummer zemřel ve svém domě v americkém státě Connecticut. Hercův manažer Lou Pitt uvedl, že s ním v posledním okamžiku byla manželka, britská herečka Elaine Taylorová.

Plummer si zahrál v desítkách filmů. Největší slávu mu přinesl muzikál Za zvuků hudby, v němž ztvárnil po boku Julie Andrewsové roli ovdovělého rakouského barona von Trappa. Sám Plummer film neměl příliš v lásce. „Je to hrozné, sentimentální a ulepené. Museli jsme se hrozně snažit, abychom tam dostali alespoň kapičku humoru,“ řekl v roce 2011 listu The Hollywood Reporter.

V 70. letech minulého století hrál Plummer vysloužilého lupiče v komedii Návrat Růžového pantera (1975) nebo detektiva Sherlocka Holmese v kriminálním filmu Vražda na úrovni (1979).

Po roce 2000 zaujal například ve snímku Poslední neděle (2009), kde ztvárnil ruského spisovatele Lva Tolstého v závěrečném období jeho života. Za tuto roli byl poprvé nominován na Oscara. Zlaté sošky se ale dočkal až v roce 2012, kdy ji získal za vedlejší roli ve filmu Začátky.

Plummer si zahrál také titulní roli ve filmu Imaginárium Dr. Parnasse (2009), hrál i v dramatu Muži, kteří nenávidí ženy (2011), v hudební komedii Druhá míza (2015), v roadmovie Tři na cestě (2018) a v kriminální komedii Na nože (2019).

V roce 2017 nahradil Plummer v dokončovaném filmu Všechny prachy světa představitele jedné z hlavních rolí Kevina Spaceyho, který byl několika lidmi nařčen ze sexuálního obtěžování mužů. Režisér filmu Ridley Scott přetočil všechny scény se Spaceym zhruba měsíc a půl před uvedením snímku do kin.

Tagy: