Zemřel jeden z nejbohatších Slováků: Lazar hrával v kapele se Žbirkou, šéfoval i železnicím

Po dlouhé a těžké nemoci zemřel jeden z nejbohatších Slováků Michal Lazar. Odešel ve věku 66 let. Milionář byl jistou dobu členem populární kapely Limit, ve které působil po boku zpěváka Mira Žbirky. Informaci o jeho úmrtí přinesl web Startitup.

S majetkem 200 milionů eur, v přepočtu necelých pět miliard korun, se Michal Lazar nacházel na žebříčku nejbohatších Slováků na 20. místě. Zemřel v noci ze soboty na neděli. Jak potvrdil web Startitup, podlehl dlouhé a těžké nemoci.

ČTĚTE TAKÉ: Zahrál si v představení a zažil potlesk. Umírající slovenský herec si splnil poslední přání

Lazar žil v Bratislavě a v minulosti působil jako generální ředitel státních železnic, právník, prodejce výpočetní techniky, byl také pracovníkem státního podniku zahraničního obchodu Omnia a rakouské banky Girozentrale.

Kromě toho sklízel úspěch také v hudebním světě. Nějaký čas hrál společně s Lacem Lučeničem a Mirem Žbirkou ve skupině Limit. Později se proslavil jako sólový zpěvák díky kapele Prognóza. Hudební kariéry se vzdal kvůli režimu a všude fungující cenzuře. „Socialismus mě dusil. Cenzoři škrtali, cokoliv se jim nelíbilo. Takže jsem to zkusil v zahraničí,“ vysvětloval svého času webu Plus 7 dní, proč sekl s působením na pódiu.

Uchytil se však v byznysovém prostředí. Jeho nejcennějším aktivem podnikatelského portfolia byla popradská Tatravagónka, kterou vlastnil spolu s Alexem Beljajevem. Společnost se nyní stala největším výrobcem železničních nákladních vozů v Evropě. Její konsolidovaný obrat činí více než 600 milionů eur, v přepočtu zhruba patnáct miliard korun.

Lazar podnikal také v realitách a prodeji vozidel. Spoluvlastnil obchodní holding Top Auto. S podnikatelem Peterem Lukešem měl developerskou skupinu Immocap, která v Bratislavě staví The Mill nebo nový Istropolis, připomněl web Nový Čas.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Začala jsem věřit, že vše dobře dopadne, říká Slováčková. Prozradila, kde bere energii

Tagy: