Zemřel ministr z Klausovy vlády Karel Dyba. Exprezident by měl promluvit na pohřbu

Karel Dyba

Zemřel bývalý ministr hospodářství Karel Dyba

Ve věku 83 let zemřel v pondělí někdejší ministr hospodářství a diplomat Karel Dyba. Patřil mezi blízké spolupracovníky bývalého prezidenta Václava Klause. Zprávu o jeho smrti potvrdil webu iDnes.cz mluvčí exprezidenta Petr Macinka. Informaci potvrdil ČTK také ekonom Dušan Tříska.

„Příští týden promluví pan prezident Klaus na pohřbu,“ řekl nynější spolupracovník Václava Klause Petr Macinka webu iDnes.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Herec Rudolf Jelínek byl unesen svými dětmi, tvrdí manželka. Lživá tvrzení, oponují potomci

Předseda vlády Petr Fiala uctil jeho památku na sociální síti X. „Osobně jsem ho blíže poznal jako velvyslance ČR při OECD, jako kolegu z akademického prostředí a jako vášnivého tenistu. Čest jeho památce,“ napsal v příspěvku.

Se smutkem zprávu přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Směl jsem se od něj jako mladíček učit v časech vlády Petra Pitharta. Byl to výborný ekonom, gentleman aristokratického střihu, laskavý člověk a dobrý tenista,“ napsal na stejné síti. Bývalý europoslanec Edvard Kožušník (ODS) na sociální síti X zmínil, že ještě před pár měsíci byl Dyba na Klubu pro prosperitu think-tanku Efektivní stát „aktivním bojovníkem za malý, štíhlý a efektivní stát“.

Když před třemi lety přebíral Dyba Výroční cenu Institutu Václava Klause, označil ho výkonný ředitel institutu Jiří Weigl za ekonoma, zasloužilého pedagoga, významného politika a jako velmi podstatnou zmínil i jeho diplomatickou dráhu.

„Ocenění za přínos naší současnosti si zaslouží za veškeré fáze svého života. Ale ten ekonom převažuje, protože Karel Dyba byl jedním ze zásadních členů dream teamu, který pod vedením Václava Klause provedl naši zemi všemi nástrahami transformace,“ uvedl tehdy. Byl jedním ze skupinky lidí, kteří se znali a setkávali dávno před listopadem 1989 a už tehdy diskutovali o trhu a o nezbytnosti opustit centrálně plánovanou ekonomiku, doplnil.

Prostějovský rodák vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde také v roce 1964 zahájil profesní dráhu jako odborný asistent. Od roku 1972 byl vědeckým pracovníkem Ekonomického ústavu ČSAV, odkud o 12 let později přešel do Prognostického ústavu, kde se potkal s Václavem Klausem.

Do vrcholné politiky Dyba zamířil hned po listopadu 1989, stejně jako celá řada dalších liberálních ekonomů. Dva roky zastával funkci ministra pro hospodářskou politiku a rozvoj. Ministrem hospodářství za ODS, kam vstoupil v roce 1991, byl i v letech 1992 až 1996.

Po ukončení své politické kariéry působil jako český velvyslanec při Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kapela Lucie vyvrací fámy o konci. Chystá novou desku i velkolepé turné s řadou hostů

Tagy:
společnost pohřeb politika hospodářství Václav Klaus hodnoty vláda Karel Dyba smrt a umírání společenská rubrika