Zemřel psycholog Zimbardo. Stál za kontroverzním vězeňským experimentem, ocenil ho i Havel

Zemřel americký psycholog Philip Zimbardo. Bylo mu 91 let. Smutnou zprávu oznámili jeho kolegové z neziskového projektu Heroic Imagination Project. Zimbardo se proslavil jedním z nejkontroverznějších vědeckých experimentů všech dob – Stanfordským vězeňským experimentem. Před téměř dvaceti lety obdržel cenu Nadace Vize 97 Václava Havla a jeho ženy Dagmar.

„Učil hrdinství všedního dne. Ukázal, že odvaha, empatie a činy jsou na dosah každému z nás. Jeho vize nás vyzývala, abychom překonali strach, postavili se a změnili naše komunity k lepšímu. I když odešel, jeho odkaz žije dál v každém, kdo věří v sílu obyčejných lidí dělat neobyčejné věci,“ uvedli Zimbardovi kolegové v příspěvku na Instagramu.

ČTĚTE TAKÉ: Dětství bez ledviny, obří sláva i hvězdné ženy. Příběh Liama Payna skončil tragicky

Neziskovou výzkumnou a vzdělávací organizaci založil sám Zimbardo. Vede lidi k hrdinství v každodenním životě.

Emeritní profesor Stanfordovy univerzity zasvětil svůj život psychologii. Je autorem stovek textů. Zaměřoval se na vězeňskou psychologii, výzkum násilí, manipulace, autorit nebo stydlivosti.

Nejvíce však proslul takzvaným Stanfordským vězeňským experimentem. Jedná se o jeden z nejkontroverznějších experimentů všech dob. Zimbardo zavřel dobrovolníky do simulovaného vězení, rozdělil je na vězně a dozorce a sledoval jejich chování. Experiment musel předčasně ukončit, protože falešní dozorci se až příliš vžili do svých rolí a začali vykazovat znepokojivě kruté chování.

Za svou práci Zimbardo obdržel řadu ocenění a vyznamenání. Jedno mu předal také bývalý český prezident Václav Havel. Vědec získal v roce 2005 cenu Nadace Vize 97, kterou Havel založil se svou ženou Dagmar.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zemřel jeden ze členů skupiny One Direction. Liam Payne se zřítil ze třetího patra hotelu

Tagy:
společnost Václav Havel experiment psycholog Philip Zimbardo Stanfordský vězeňský experiment smrt a umírání