Dětství bez ledviny, obří sláva i hvězdné ženy. Příběh Liama Payna skončil tragicky

Zpěvák Liam Payne

Liam Payne se měl před smrtí chovat násilně

Zpěvák Liam Payne, který se proslavil díky skupině One Direction, má za sebou bouřlivou cestu plnou výzev i úspěchů. Jeho životní příběh zahrnuje zdravotní problémy od raného věku, kariérní vzestupy, vztahy s významnými ženami, ale i zápas s osobními démony a nakonec tragickou smrt po pádu z výšky.

Liam Payne a dětství plné zdravotních problémů

Liam James Payne se narodil 29. srpna 1993 ve Wolverhamptonu v Anglii. Jeho příchod na svět nebyl bez komplikací – narodil se tři týdny před termínem. Když mu byly čtyři roky, lékaři zjistili, že mu nefunguje jedna ledvina. To znamenalo časté hospitalizace a léčbu, která zahrnovala až 32 injekcí denně. Svěřil se s tím v knize One Direction z roku 2011 Dare to Dream — Life as One Direction.

ČTĚTE TAKÉ: Rozmlácený pokoj zpěváka Liama Payna byl plný drog. Policie zveřejnila fotky z místa tragédie

Kvůli šikaně ve škole se začal věnovat boxu a sportu, což mu pomohlo nejen po fyzické, ale i psychické stránce, uvedl web RTE. Jeho vášeň pro sport byla tak silná, že se účastnil běžeckých soutěží a doufal, že by se mohl kvalifikovat v roce 2012 na olympiádu, svěřil se deníku Express and Star. Když se mu to nepodařilo, rozhodl se věnovat své další vášni – hudbě.

Paynova cesta ke slávě přes X Factor

Liam poprvé okusil svět showbyznysu ve čtrnácti letech, když se přihlásil do talentové soutěže X Factor. I když zaujal porotu svým výkonem, Simon Cowell usoudil, že je příliš mladý, a doporučil mu, aby se vrátil o pár let později.

A tak se i stalo – v roce 2010 se Liam znovu přihlásil a získal si ovace vestoje za svou interpretaci písně Cry Me a River. Jako sólový zpěvák ale nakonec neuspěl, porotci se ho rozhodli propojit s dalšími čtyřmi soutěžícími – Zaynem Malikem, Louisem Tomlinsonem, Harry Stylesem a Niallem Horanem. Tím započala éra slavné kapely One Direction, která sice v soutěži skončila na třetím místě, ale získala si srdce fanoušků po celém světě.

Ihned po skončení soutěže podepsala skupina smlouvu s Cowellem a jeho vydavatelstvím Syco Music. První singl What Makes You Beautiful z debutového alba Up All Night se stal celosvětovým hitem a i další alba jako Take Me Home, Midnight Memories a Four navázala na tento úspěch.

Zaynův odchod a pauza One Direction

V březnu 2015 opustil kapelu Zayn Malik, což šokovalo fanoušky po celém světě. Odchod jednoho z členů vyvolal spekulace o možném konci kapely, ale One Direction pokračovali dál jako čtyřčlenná skupina a ještě téhož roku vydali album Made in the A.M. To obsahovalo hity jako Drag Me DownHistory a zdálo se, že i bez Zayna jsou schopni si popularitu udržet.

FOTO: Připomeňte si vzestup One Direction

Na konci roku 2015 však kapela oznámila, že si dává pauzu, která měla původně trvat pouze 18 měsíců. Proměnila se ovšem v přestávku neurčité délky a členové se začali věnovat svým sólovým kariérám. Liam se vydal na sólovou dráhu a začal pracovat na svých vlastních hudebních projektech. Na písni Strip That Down spolupracoval například s Edem Sheeranem.

Jeho přítelkyní byla i Cheryl Coleová

Paynův osobní život byl vždy pod drobnohledem médií. Poprvé se dostal do popředí zájmu v roce 2010, kdy začal randit s tanečnicí a další z účinkujících X Factoru Danielle Peazerovou. Jejich vztah trval s přestávkami dva roky, než se v roce 2012 definitivně rozešli. V následujících letech se Liam zapletl i se svou školní láskou Sophií Smithovou, s níž byl ve vztahu do roku 2015.

Nejvýznamnějším a nejvíce sledovaným vztahem byl ten s o deset let starší britskou zpěvačkou a porotkyní pořadu X Factor Cheryl Coleovou. Dohromady se dali v roce 2016 a o rok později se jim narodil syn Bear. Přestože se snažili vztah udržet funkční a vytvářet stabilní rodinné prostředí pro svého syna, v červenci 2018 oznámili rozchod. Liam opakovaně zdůrazňoval, že Cheryl i nadále zůstává důležitou součástí jeho života a že se společně soustředí na výchovu Beara, poznamenal deník The Sun.

FOTO: Podívejte se na přítelkyně Liama Payna – s Cheryl Coleovou má syna

Po rozchodu s Cheryl navázal vztah s modelkou Mayou Henryovou, s níž se několikrát zasnoubil a rozešel. Jejich vztah byl turbulentní, plný rozchodů a usmíření, což přitahovalo pozornost bulváru. V roce 2021 byli oficiálně zasnoubeni, ale vztah se nakonec opět rozpadl v roce 2022. Paynova bývalá přítelkyně však tvrdila, že jí byl posedlý a neustále se ji snažil kontaktovat, což tento týden začala řešit právní cestou, uvedl deník US Weekly.

Poslední přítelkyní zpěváka byla Kate Cassidyová, se kterou trávil čas i v Buenos Aires.

Paynův pád: deprese, úzkosti a alkoholismus

Jak Payne sám přiznal v několika rozhovorech, život ve světle reflektorů a neustálý tlak, aby byl dokonalý, mu působil značné psychické potíže. Během let ve One Direction zažíval pocity izolace a osamělosti navzdory tomu, že byl stále obklopen fanoušky a svým týmem. Liam popsal svůj život v kapele jako „uvěznění ve zlaté kleci“, kde byla sláva spíše překážkou než výhodou. Život na turné, neustálé cestování a neschopnost vést normální život přispívaly k prohlubování jeho psychických problémů.

Zpěvák se potýkal s úzkostmi a depresemi, které zaháněl alkoholem a léky na předpis. Na vrcholu kariéry One Direction podle svých slov pil téměř každý den. „Jsou věci, o kterých jsem zatím s nikým nemluvil. Bylo to opravdu vážné. Objevilo se několik paparazzi fotek, na kterých mám velmi oteklý obličej. Říkám tomu můj práškovo-chlastový ksicht. Měl jsem v období největší slávy skupiny One Direction snad desetkrát větší tvář, než mám teď,“ svěřil se v podcastu Stevena Bartletta nazvaném Diary of a CEO.

Payne dokonce přiznal, že v den, kdy kapela skončila, byl vděčný, a dodal: „Vím, že se na mě spousta lidí bude zlobit, že to říkám, ale musel jsem přestat, jinak by mě to zabilo,“ cituje jeho slova portál Hollywood Life.

Po letech bojů s těmito problémy si Payne uvědomil, že potřebuje pomoc. Začal chodit na terapii, aby své problémy vyléčil. „Potřeboval jsem si udělat trochu času pro sebe, protože jsem se tak trochu stal někým, koho už vlastně nepoznávám," řekl zpěvák ve videu. V roce 2023 se navíc potýkal s infekcí ledvin, kvůli které musel být hospitalizován.

Po ukončení léčby se Payne snažil soustředit na svou kariéru i osobní růst. Navzdory dřívějším obtížím se vrátil na hudební scénu a nadále pracoval na své sólové dráze.

Paynův život vyhasl v jeho 31 letech během dovolené v argentinském Buenos Aires. Podle tamní policie se mu stal osudným pád ze třetího patra hotelu. Místní deníky La Nación a Clarín uvedly, že k hotelu v bohaté čtvrti byla přivolána policie na základě tísňového volání kvůli údajnému „agresivnímu muži, který by mohl být pod vlivem drog a alkoholu“. Později byly drogy nalezeny i v jeho pokoji.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Byla jsem naivní a dělala chyby, přiznala Menzelová. Nikomu nic není do toho, jak teď žiju, říká

Tagy: