Zemřel známý katalánský architekt Ricardo Bofill, pracoval i na pražském Foru Karlín

Zemřel známý katalánský architekt a urbanista Ricardo Bofill, autor řady ikonických staveb v rodné Barceloně, který navrhoval rovněž v Česku. O jeho úmrtí, které způsobily komplikace spojené s onemocněním COVID-19, v pátek informoval jeho syn, uvedla agentura AFP. Bofillovi bylo 82 let.

Deník El País v nekrologu Bofilla nazval „nejkosmopolitnějším španělským architektem“, protože tento autor dostudoval v Ženevě, dlouhodobě tvořil ve Francii a stavěl po celé Evropě. Ateliér Ricardo Bofill Taller de Arquitectura, který založil v roce 1963, je podepsaný pod více než tisícovkou projektů.

Ve Francii projektoval například monumentální obytný komplex Espaces d'Abraxas na předměstí Paříže, který znají i filmoví fanoušci, protože posloužil jako kulisa kultovního sci-fi filmu Brazil režiséra Terryho Gilliama. Je také autorem řady staveb v jihofrancouzském Montpellier, v Barceloně navrhoval například hotel W na přímořské promenádě nebo letiště.

V Česku se Bofill podílel například na architektonickém řešení pražského Fora Karlín a konverze dalšího karlínského průmyslového areálu Corso Karlín. V roce 2016 byla podle jeho projektu dokončena rekonstrukce obytného souboru Obecní dvůr na pražském Starém Městě.

Tagy: