V Koreji má vyrůst plovoucí město. Tisíce lidí uchrání před růstem hladiny oceánů

Zatímco svět hledá recept na tlumení globálního oteplování a zastavení růstu hladiny oceánu, v Jižní Koreji začali problém řešit tak trochu z druhé strany. Už příští rok se má v zemi začít budovat plně soběstačné plovoucí město pro nejméně deset tisíc obyvatel.

Originální urbanistické řešení se má zrealizovat u korejské metropole Pusan. Na projektu plovoucího města Jižní Korea spolupracuje s Programem OSN pro lidské osídlení (UN Habitat). Asijská země se dlouhodobě potýká s růstem hladiny oceánů a v budoucnu může slaná voda vyhnat z domovů desetitisíce obyvatel. Problém řeší i jinde ve světě.

Jihokorejské plovoucí město situované v klidných pobřežních vodách má být vůči agresi vodního živlu imunní. V urbanistické oblasti na hladině má žít až deset tisíc lidí. Jednotlivé segmenty ostrova budou spojovat cyklostezky a pěší zóny, obytnou plochu tak bude možné tímto způsobem dále rozšiřovat.

V rámci projektu Oceanix architekti počítají s tím, že k jednotlivým ostrůvkům města se budou posléze připojovat další. Ve městě mají být k vidění patrové domy, farmy, větrné a solární elektrárny i restaurace. Vše ve městě má stavět na udržitelné energii a ekologických principech. Pro nepoužitelný odpad v plovoucím městě nebude místo.

Konstruktéři také připravili návrh, na základě kterého se bude dešťová voda ve městě přeměňovat na pitnou, díky čemuž bude město samostatné i po stránce nezbytných tekutin.

Podle americké CNN by se mohli první lidé do vodního města nastěhovat už v roce 2025.

Tagy: