Smutná dohra útoku v olomoucké herně. Postřelená pracovnice prohrála boj o život

Sedmapadesátiletá pracovnice herny v Olomouci, kterou loni v květnu na Masarykově třídě střelil pachatel z bezprostřední blízkosti do hlavy, minulý týden zemřela. Informaci přinesl Olomoucký deník a potvrdila ji policie. Ta ze střelby viní dvaasedmdesátiletého muže, na kterého již byla podána obžaloba z pokusu o vraždu. O případném překvalifikování trestného činu na vraždu rozhodne soud.

Případ se stal loni 20. května. Na ženu pachatel podle šéfa olomoucké kriminálky Jana Lisického chladnokrevně vystřelil a zasáhl ji do hlavy. Těžce zraněnou ji pak našel o několik desítek minut později příchozí návštěvník herny. Ležela na zemi za barovým pultem v bezvědomí. S těžkým poraněním hlavy ji zdravotníci převezli na urgentní příjem. V nemocnici byla celou dobu, zemřela minulý týden v úterý, potvrdil policejní mluvčí Libor Hejtman.

ČTĚTE TAKÉ: Bere cennosti, ničí majetek. Vinařství na Moravě terorizuje zloděj, škody jsou statisícové

Vyšetřování případu ale mezitím skončilo a státní zástupce podal obžalobu k olomouckému krajskému soudu pro trestný čin pokus o vraždu. „Nyní je to již věc soudu, spis je již v jeho rukou,“ doplnil policejní mluvčí. Soud tak bude muset podle informací ČTK najít příčinnou souvislost úmrtí poškozené s jejím zraněním po střelbě a věc případně překvalifikovat jako vraždu.

Hrozí i výjimečný trest

Obžalovaný je recidivista, 48 let života strávil za mřížemi, kde si mimo jiné odpykal 21 let za vraždu spoluvězně. Státní zástupce Jindřich Pazdera jej obžaloval z pokusu o vraždu v přísnějším odstavci, za který mu hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Čin podle podané obžaloby spáchal v úmyslu získat majetkový prospěch nebo ve snaze zakrýt jiný trestný čin.

Spáchal ho navíc opětovně, za vraždu už byl v minulosti odsouzen. Obžalován je rovněž za přečin nedovolené ozbrojování. „Obviněný v přípravném řízení využil svého práva a odmítl vypovídat, uzavření dohody o vině a trestu tedy prozatím nepřichází v úvahu,“ řekl státní zástupce Pazdera.

Případ dostal soudce Petr Sušil. Na 15. března je nařízeno vazební jednání, teprve poté soudce pravděpodobně nařídí termín hlavního líčení, řekla pracovnice trestního oddělení. Muž je ve vazbě od 23. května loňského roku.

Tagy: