Oděsa je na útok připravena. Lidé chodí do práce i klubů, strach tu ale je, hlásí reportér

Reportér Patrik Kaizr k aktuální situaci v Oděse

Oděsa měla čas na přípravu. Ve městě je dostatek potravin, lidé chodí do práce, jsou zde otevřeny i obchody a kluby, popsal reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Přesto u obyvatel panuje strach z toho, čeho jsou ruské jednotky schopné. V podzemí mají Ukrajinci připravené protiletecké kryty, o bezpečnost je tu postaráno, dodal štáb.

„V centru Oděsy, které odolává ruské invazi, je docela klid. Například ale hlavní cesta k místní oděské opeře je opevněná balíky s pískem a železnými ježky. Takto vypadá Oděsa celý měsíc,“ přiblížil z ukrajinského města reportér Kaizr.

Přesto z úterý na středu zažil štáb CNN Prima NEWS rušnou noc. „V noci se rozezněly sirény, kolem deváté hodiny se ozvala protivzdušná obrana. Děla střílela na ruské rakety, které se snažily zasáhnout město. Zbytek noci byl už ale klidný,“ popsal dále.

Místní se na útok z moře připravili

Právě relativní klid ale i strach z toho, co dalšího nastane, se odráží na místním obyvatelstvu. „Jsou tu dvě tváře – po třech až čtyřech týdnech se tu pomalu otevírají obchody i kluby, a dokonce i restaurace. Druhá tvář je ale strach, že by Rusko mohlo postoupit,“ nastínil atmosféru reportér.

Rusko by totiž mohlo vzít Oděsu útokem i po souši. „Výsadek z moře podle místních nepřichází v úvahu, na plážích jsou zakopané miny v písku,“ doplnil Kaizr. Obyvatelstvo tak vyčkává, co se bude dít.

Je tu dostatek jídla

„V tuto chvíli je tu dostatek potravin, obchody jsou plně zásobené. Lidé chodí do práce, i když ruch je  tu o něco menší, než v minulých letech,“ srovnal Kaizr. Když lidé něco potřebují, tak jsou to organizace, u kterých lze žádat o pomoc. „Žádají o dětské přesnídávky, oblečení, obvazový materiál. Místní jsou ale celkově vybaveni, měsíc na přípravu byla dlouhá doba,“ sdělil.

Někteří místní se dokonce ozbrojili, navíc od začátku války Ukrajinci nemusí mít povolení na nošení zbraně. „Jeden dobrovolník, který chrání město, v úterý oslavil 33. narozeniny. Od otce dostal malou pistoli na vlastní ochranu,“ řekl dále.

Oděsa se také vyznačuje tím, že ve městě je 2 500 kilometrů podzemních chodeb. „V nich jsou připraveny protiletecké kryty, o bezpečnost obyvatelstva tu je postaráno,“ dodal Kaizr. Přesto je ve městě znát strach. „Ukrajince neuklidňuje ani to, že se ruská vojska stahují z dobytých měst. Považují to spíše za lež nebo matení nepřítele,“ dodal.

Tagy: