Loupající se kůže či dočasná ztráta zraku. Abramovič se stal obětí otravy, píší média

Ruský miliardář Roman Abramovič

Válka na Ukrajině (28.3.2022)

U ruského oligarchy Romana Abramoviče a minimálně dvou vysoce postavených ukrajinských mírových vyjednavačů se v březnu projevily příznaky otravy. Trpěli bolestmi, olupováním kůže i zarudlýma očima. Ruský podnikatel navíc přišel dočasně o zrak. Informaci přinesla investigativní skupina Bellingcat, deník The Wall Street Journal (WSJ) a web The Guardian. Není jasné, která strana se měla stát terčem útoku ani kdo za pokusem o otravu stojí. Ukrajinští i američtí představitelé ale označili zprávy o otravě za spekulace.

K možné otravě neznámou látkou mělo podle novinářů dojít 3. března v Kyjevě, kde se prvních mírových jednání zúčastnil jak Abramovič, tak ukrajinská delegace včetně ukrajinského zákonodárce a krymského Tatara Rustema Umerova.

Skupina Bellingcat na Twitteru informovala, že se u Abramoviče a dalších dvou ukrajinských účastníků jednání objevily první zdravotní problémy v noci na 4. března. Mimo jiné dostali zánět očí a loupala se jim kůže na rukou i obličeji. Oslovení experti se přiklonili k teorii, že příznaky byly následkem otravy neznámou chemickou zbraní, napsal WSJ.

Na zprávy záhy navázal reportér deníku The Guardian Shaun Walker, kterému informovaný zdroj řekl, že Abramovič „na několik hodin ztratil zrak“. Oligarchu ošetřovali v Turecku. Zdroje WSJ doplnily, že jsou mezi podezřelými představitelé Moskvy, kteří chtějí vyjednávání sabotovat. Také dodaly, že zdravotní stav zasažených lidí se už zlepšil.

Kreml na žádost WSJ o komentář nereagoval a mluvčí ukrajinského prezidenta uvedl, že nemá žádné informace o podezření z otravy aktérů mírových jednání. Hlava státu Volodymyr Zelenskyj podle něj nebyla zasažena. Osoba blízká Abramovičovi uvedla, že není jasné, kdo se měl stát terčem útoku.

Vyšetřování zorganizoval Christo Grozev z Bellingcatu. Ten v roce 2020 upozornil, že kremelští sabotéři otrávili ruského opozičního politika Alexeje Navalného nervově paralytickou látkou.

Grozev uvedl, že viděl záběry účinků útoku na Abramoviče a ukrajinské vyjednavače. Dodal ale, že i přes veškerou snahu nebylo možné zajistit včasný odběr vzorků, které by mohly upřesnit, jaký jed byl použit. Než byl německý forenzní tým s potřebným know-how schopen provést vyšetření, uplynulo příliš mnoho času. „Jed nebyl určen k vraždě, mělo to být varování,“ konstatoval Grozev.

Nebylo by to zdaleka poprvé, co by Rusko sáhlo po otravě nepohodlných osob. V roce 2018 obvinila Velká Británie ruské zpravodajské služby z útoku nervovou látkou na bývalého ruského důstojníka Sergeje Skripala a jeho dceru Julii.

Ruský oligarcha v roli mírového prostředníka

Ruský miliardář Roman Abramovič se osobně podílí na mírovém vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou. V rámci rozhovorů se v Kyjevě setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a v Moskvě navštívil jeho ruského protějška Vladimira Putina.

Abramovič při setkání Putinovi údajně předal ručně psaný dopis od Zelenského s podmínkami nutnými k ukončení války, který ruský státník nepřijal nadšeně.

Abramovič společně s poslancem Umerovem odcestoval přes Varšavu do ukrajinské metropole, kde se osobně setkal se Zelenským. Vzhledem k tomu, že se na oligarchovo soukromé letadlo vztahují sankce EU, cestoval letadlem registrovaným na tureckou společnost.

Abramovič je jediným ruským oligarchou, který veřejně prohlásil, že se snaží přimět Moskvu k nalezení mírového řešení konfliktu. Několik dní po zahájení ruské invaze jeho mluvčí sdělila, že podnikatel nabídl ukrajinské vládě pomoc s dosažením mírového řešení. Podle Británie a EU má ale blízké vazby na Putina, země ho proto zahrnuly na sankční seznam.

Jsou to spekulace, uvedli Ukrajinci

Abramovičův mluvčí potvrdil stanici BBC, že miliardář měl při mírových jednáních v ukrajinském hlavním městě tento měsíc podezření na otravu.

Ukrajinští představitelé ale zprávu amerického deníku zpochybnili. Vyjednavač Mychajlo Podoljak na dotaz ohledně podezření z otravy uvedl, že „existuje spousta spekulací a různých konspiračních teorií“. Další člen vyjednávacího týmu Rustem Umerov vyzval, aby lidé nevěřili „neověřeným informacím“.

Nejmenovaný americký představitel agentuře Reuters sdělil, že zdravotní potíže dotčených byly podle zpravodajských informací velmi pravděpodobně způsobeny „prostředím“, nikoli otravou. Podrobnosti neuvedl.

Tagy: