Žena, která se stala symbolem ruské propagandy. Kdo je Babushka Z a co si myslí o válce?

Kremelská propaganda má nový symbol. Stala se jím takzvaná Babushka Z, postarší žena s rudou sovětskou vlajkou, která se setkala s ukrajinskými vojáky. Na Ukrajině ji nyní vnímají jako zrádce.

Rusko si vybralo nový symbol své propagandy. Plakáty, nástěnné malby, pohlednice a mnoho dalších předmětů s takzvanou Babushkou Z se začaly objevovat v podstatě všude, od Moskvy přes Sibiř až po ostrov Sachalin na Dálném východě. V Mariupolu byla dokonce vztyčena její socha.

„Nemyslím si, že by mě měli oslavovat. Jsem jen selka. Nechápu, proč jsem se stala celebritou,“ uvedla v rozhovoru pro web BBC Anna Ivanovna, kterou ruská propaganda nazývá Babushka Z (babička v ruštině, pozn. red.).

Popularitu si v Rusku získala kvůli videu, na kterém jde se sovětskou vlajkou proti dvěma ukrajinským vojákům. Ti říkají, že jí přijeli pomoct a nabízejí jí jídlo. Následně rudou vlajku odhazují na zem a pošlapou ji. Žena, která se cítí uražena, jim jídlo vrátí. „Moji rodiče zemřeli pro tuto vlajku ve druhé světové válce,“ říká rozhořčeně. Kreml to vzal jako důkaz, že Ukrajinci litují rozpadu Sovětského svazu a považují Rusy za osvoboditele.

Anna Ivanovna žije nedaleko Charkova ve vesnici Velyka Danylivka se svým manželem, psy, králíky a kočkami. Její příběh je ale jiný, než jak ho vypráví ruská propaganda. Válku prý rozhodně nepodporuje. „Jak mohu podpořit umírání svých lidí? Moje vnoučata a pravnuci byli nuceni odejít do Polska. Žijeme ve strachu a hrůze,“ popsala.

Video, ve kterém jde za ukrajinskými vojáky, je prý omyl. Anna Ivanovna tvrdí, že si ukrajinské vojáky spletla s ruskými. „Byla jsem ráda, že přijedou Rusové a nebudou s námi bojovat. Byla jsem ráda, že se zase spojíme,“ sdělila. Rudá vlajka podle ní není symbolem Sovětského svazu ani Ruska, ale „praporem lásky a štěstí v každé rodině, v každém městě, v každé republice. Ne krveprolití. A kdokoli říká něco jiného, ​​mýlí se,“ sdělila.

Rusové bombardovali i vesnici Anny Ivanovny. Její dům má rozbitá okna, poškozenou střechu a na trávníku jsou vidět rozházené šrapnely. „Teď to chápu. Nestarají se o lidi tady na Ukrajině, starají se pouze o dobytí našich zemí,“ říká dnes.

Dmytro Galko z ukrajinského ministerstva kultury podotýká, že Rusové výroky staré ženy prostě jen zneužili. „Nezajímají se o pravdu. Nezajímá je, kdo je Anna, ani její osud. Kdyby mohli, chytili by ji, mumifikovali a dali do mauzolea,“ řekl Galko.

Na Ukrajině je nyní Anna Ivanovna vnímána jako proruská, a proto se prý bojí o svou bezpečnost. Všichni její sousedé se jí vyhýbají. „Nejsem šťastná, že mě proslavili. Protože mě teď na Ukrajině považují za zrádce,“ dodala.

Tagy: