CNN: Osvobodíme i Krym, tvrdí ukrajinský ministr. Odhalil ruské plány z prvních dní invaze

Oleksij Reznikov

Ukrajina jako kandidátská země EU

Ukrajina má v plánu postupně osvobozovat své území, a to včetně Krymu, který již od roku 2014 drží Rusové. V rozhovoru pro americkou stanici CNN to prohlásil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Ten mimo jiné nastínil, jaké plány měli Rusové na první dny invaze. Podle něj měli Rusové za úkol například už pouhých 12 hodin od zahájení své invaze 24. února dosáhnout centra Kyjeva.

Osvobodíme veškeré naše území, prohlásil v rozhovoru ukrajinský ministr obrany. Na dotaz redaktora CNN Matthewa Chance, zda tím má na mysli i poloostrov Krym, který Rusové okupují již od roku 2014, odpověděl: „Krym je ukrajinský. Pro mě je to naprosto pochopitelné.“ Reznikov zmínil, že Krym je pro Ukrajinu i nadále strategický cíl, kterého se nemíní vzdát. Znovuzískání této oblasti ovšem podle něj nepřijde hned.

Ukrajina má podle ministra v plánu postupovat ve třech fázích. První krok je stabilizace. Druhým krokem je vytlačit Rusy do oblastí, kde byli před 24. únorem (den zahájení ruské invaze, pozn. red.). A třetí krok je prodiskutovat s partnery, jak bude Ukrajina osvobozovat své území včetně Krymu, pokračoval Reznikov.

Ukrajinský ministr v rozhovoru mimo jiné zmínil, že i nadále by měly pokračovat velké dodávky zbraní ze západu. CNN řekl, že se mu dostalo ujištění od amerického šéfa Pentagonu Lloyda Austina i jeho britského protějšku Bena Wallace, že Ukrajina bude stále příjemcem těžkých zbraní od západních mocností.

Ukrajina měla padnout do 72 hodin

Už 12 hodin po začátku invaze měli být Rusové u vládních budov v Kyjevě, říká Reznikov v rozhovoru. Redaktor CNN Matthew Chance se ho tak ptá, zda tím tedy myslí centrum města, na což ukrajinský ministr odpovídá, že ano. V danou dobu podle něj tak Rusové dle plánu měli držet ministerstva, budovu vlády, parlament či prezidentský palác.

Ruské plány měly i další specifika. Po 72 hodinách od zahájení invaze mělo být jasné, že prezident (Volodymyr Zelenskyj) byl z Kyjeva evakuován, pokračuje ministr s tím, že když se na tyto plány podívá dnes, působí až naivně.

Stejně tak se ovšem podle něj zachovali někteří západní politici. „Upřímně řečeno, někteří politici ze západních vlád byli také naivní. Také nám tvrdili, že invaze se blíží a že do 72 hodin padneme,“ říká ministr obrany.

Nyní se válčí o Donbas

Invaze na Ukrajině měla podle ruských plánů trvat jen 3 dny, tedy 72 hodin. Ruský prezident Vladimir Putin a jeho generálové se však hrubě přepočítali. Válka na Ukrajině tak trvá již téměř 4 měsíce a nezdá se, že by se blížila ke konci.

Ukrajinci Kyjev uhájili a postupně začali ruské síly vytlačovat ze severu Ukrajiny zpět do Ruska. Daří se jim i u Charkova na severovýchodě země, kde se dostali až k ruským hranicím. Aktuálně se rovněž podle všeho rozjíždí ukrajinská protiofenziva na jihu u Chersonu, který již několik týdnů drží Rusové. Hlavní boje se aktuálně odehrávají na východě země, na Donbasu. Hlavními centry aktuálních bojů jsou zejména oblasti kolem měst Severodoněck, Izjum a Slavjansk.

Ukrajinci přiznávají, že v posledních týdnech mají vysoké denní ztráty. V průměru přijdou každý den o několik set vojáků, přičemž stovka z nich padne a zbytek utrpí zranění.

Rusové své ztráty příliš nezveřejňují, oficiálně uvádí jen velmi mírné ztráty. Naopak Ukrajinci počty zabitých Rusů a jejich zničené techniky zveřejňují denně. Podle Ukrajinců Rusové již přišli o více než 33 tisíc vojáků, téměř 1500 tanků, přes 200 letadel, zhruba 3500 obrněných transportérů či skoro 2 stovky vrtulníků.

Tagy:
válka Vladimir Putin CNN invaze rozhovor Ukrajina Krym Volodymyr Zelenskyj Donbas Kyjev Lloyd Austin Oleksij Reznikov ruská invaze na Ukrajinu