Nouzové tlačítko v metru zafungovalo. Žena spadla do kolejiště, zachránili ji ostatní cestující

Ženu, která spadla do kolejiště metra, zachránili ostatní cestující.

Tlačítko metra v akci

Do kolejiště metra spadla v sobotu před přijíždějící vlak žena, zachránili ji další cestující. Duchapřítomně totiž zmáčkli nouzové tlačítko, které vlak zastavilo, informovala ve čtvrtek policie. Ženu pak z kolejiště vytáhli hasiči, záchranáři a policisté. Následně zjistili, že byla opilá a právě kvůli tomu se do svízelné situace nejspíše dostala.

Kamera v metru zachytila ženu ve stanici Nádraží Veleslavín. Na videu je vidět, jak zavrávorá a zřítí se z nástupiště do kolejiště. Naštěstí si toho všimli další lidé, kteří se ženě snažili pomoci. Vlak se už totiž blížil do stanice. „Cestující, kteří stáli na perónu, naštěstí okamžitě zmáčkli tlačítko nouze, a tím zastavili soupravu metra, která už do stanice nepřijela. Ženě tak zachránili život,“ popsala policejní mluvčí Eva Kropáčová pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řidičům kamionů chybějí odstavné plochy u dálnic. Často parkují na místech, kde nejsou vidět

Zmáčknout tlačítko poslal jiné cestující jeden z mužů, který pak běžel na dispečink. Dispečer přivolal záchranáře a když bylo bezpečné vstoupit do kolejiště, začal ženě pomáhat i lékař, který byl náhodou v metru. „Policisté následně spolu se záchranáři a hasiči transportovali ženu na nástupiště, kde byla ošetřena záchranáři a převezena do nemocnice,“ řekla Kropáčová.

Nouzová tlačítka jsou ve většině stanic na začátku a na konci nástupiště. Po zmáčknutí zastaví vlak, který běžně do stanice vjíždí rychlostí okolo 55 kilometrů v hodině. Tlačítka jsou chráněna sklem, ale stačí jen zatlačit, sklo sjede dolů a tlačítko se uvolní. Nikdo se tak nemusí bát, že by se při záchraně pořezal.

„Pochopitelně je v metru proto, aby se zachránily životy. Když někomu spadne do kolejiště kabelka nebo telefon, nemá smysl jej mačkat,“ uvedl vedoucí jednotky Provoz Metro DPP Josef Jeníček. Zbytečné použití tlačítka se trestá.

Policisté okamžitě začali zjišťovat, proč žena do kolejiště spadla. „Na místě zjistili, že žena zavrávorala z toho důvodu, že byla pod vlivem alkoholu. Naměřili jí více než dva a půl promile alkoholu v dechu,“ uvedla Kropáčová.

Takové štěstí bohužel neměl nevidomý muž, který spadl do kolejiště ve stanici metra Křižíkova. Přestože lidé mávali do kamer a volali na tísňovou linku, nouzové tlačítko nikdo nezmáčkl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stavba metra D se opět zpozdí. Spory firem o vítězství v tendru mohou stát Prahu miliardy

Tagy:
sklo alkohol policie metro Praha Policie České republiky městská hromadná doprava Nádraží Veleslavín katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události