Stavba metra D se opět zpozdí. Spory firem o vítězství v tendru mohou stát Prahu miliardy

Stavba metra D

Dostavba metra D v nesnázích

Stavba nové linky metra D v Praze nabere další zpoždění. Firmy, které neuspěly v tendru za desítky miliard korun, se ho rozhodly napadnout. V úterý padla stížnost k pražskému dopravnímu podniku jako zadavateli stavby; pokud nebude úspěšná, poputuje nejspíš k antimonopolnímu úřadu (ÚOHS). Už nyní se však objevují hlasy, že stavbu bude nutné přerušit a dočasně zakonzervovat, což by mohlo znamenat až několikamiliardovou ztrátu.

Dělníci začali hloubit první kilometry nové linky metra D v roce 2022. Už před rokem mělo skončit výběrové řízení, na základě kterého by stavba pokračovala. Tendr se týká úseku metra D, který má vést ze zastávky Olbrachtova do zastávky Nové Dvory.

ČTĚTE TAKÉ: Onanista z pražské tramvaje byl dopaden. Usvědčily ho kamery, hrozí mu dva roky vězení

Vítěz tendru (sdružení firem vedené společností Subterra) nabídl, že tuto část postaví za zhruba 30 miliard korun, neúspěšné firmy si však stěžují na to, že podaly nabídku o zhruba dvě miliardy korun výhodnější. „Neuspěli jsme, protože zadavatel tvrdí, že náš harmonogram je špatný a metro se podle něj nedá postavit. Z toho důvodu nemůže stavět,“ sdělil pro CNN Prima NEWS generální ředitel firmy Porr Dušan Čížek.

Dopravní podnik vyhlásil vítěze tendru už dvakrát a pokaždé byl stejný. Stížnosti prý postup prací komplikují. „Znamená to hlavně prodražení stavby, protože každý den prodlení znamená další peníze. Druhá etapa měla na tu první plynule navazovat,“ sdělil tiskový mluvčí odboru kanceláře generálního ředitele společnosti Subterra Vladislav Beneš. Nové metro má spojit centrum města (stanice Náměstí Míru) se stanicí Písnice, na okraji  s Prahy.

Výstavbu už skoro rok řeší antimonopolní úřad, kterému patrně nyní přistane na stole další stížnost. A termín zahájení stavby se tak zřejmě zase posune. „Postup Dopravního podniku a Prahy jsme za opozici kritizovali již před rokem. Bohužel se ten problém nedaří posunout a Pražany to bude stát miliardy. Mrzí mě, že Bohuslav Svoboda i Zdeněk Hřib nedělají nic konkrétního a nechávají to na antimonopolním úřadu,“ sdělil předseda pražského hnutí ANO Ondřej Prokop.

„Jsem rád, že tento spor uchazečů posoudí nezávisle Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který je zákonem určeným arbitrem těchto sporů. Ostatní procesní kroky mají na termín spíše marginální vliv. Samozřejmě i já bych byl rád, kdyby ÚOHS rozhodl co nejdříve,“ uvedl Zdeněk Hřib (Piráti).

Kromě politiků připouštějí i stavebníci, že v případě dlouhého trvání právních sporů a nutného zakonzervování už započatého úseku by Praha musela zaplatit obrovské peníze. „Dopravnímu podniku budou vznikat stamilionové náklady na udržování dokončené části metra, na kterou měla bezprostředně navazovat ta část, která se soutěží. To se již nestihne, když zpoždění je asi rok,“ řekl Čížek.

„Jedná se o stamilionové až miliardové náklady. Konzervace není vyloučena, i když to zatím není na pořadu dne,“ uvedl Beneš.

Nové metro mělo původně jezdit již v roce 2029. Teď se zprovoznění očekává nejdříve v roce 2031.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nevidomého muže v Praze usmrtilo metro, zachránit ho mohlo jediné tlačítko. Jak funguje?

Tagy:
Zdeněk Hřib metro metro D Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Olbrachtova dopravní společnost Vladislav Beneš produkty a služby ekonomika, obchod a finance stavebnictví a nemovitosti infrastrukturní projekty