Přednosta o záměně na Bulovce: Žena reagovala na cizí jméno. Nemocnice je ve svízelné situaci

Přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice Na Bulovce Michal Zikán

Přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Zikán o záměně pacientek

Fatální záměna pacientek v pražské nemocnici Na Bulovce nastala už v čekárně. „Žena reagovala na cizí jméno, procesem procházela s cizí dokumentací,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS přednosta tamní gynekologicko-porodnické kliniky Michal Zikán. Informovaný souhlas byl ve složce založen už z dřívějška, kdy se s pacientkou, která měla absolvovat kyretáž, vysvětlení zákroku uskutečnilo. Případ je dost ošemetný. „Jsme ve svízelné situaci. Nemůžeme říct všechny detaily, abychom chránili soukromí pacientky, a ani nemůžeme na vše detailně odpovědět, “ dodal. Musí se počkat na důkladnou analýzu.

„U cizinek je to vedeno tak, aby tomu rozuměly, tedy v jazyku, kterému rozumí,“ vysvětloval ve vysílání CNN Prima NEWS. Pokud je to v jazyku, ve kterém nejsou lékaři schopni komunikovat, je přítomen tlumočník.

ČTĚTE TAKÉ: Noční můra, hodnotí chybu Bulovky Šťastný. Dostál vysvětlil výpočet „ceny“ ztraceného života

Případ z Bulovky je odlišný. Žena podle Zikána v čekárně reagovala na cizí jméno, které bylo vyvoláno. V ten den se totiž u lékaře sešly dvě pacientky asijského původu. Jedna měla jít na kyretáž, která se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze ji i ukončit těhotenství, ta druhá na klasickou kontrolu. Jenže žena, která šla na operaci, tam v době příchodu sestry nebyla.

Sestře se přihlásila ta, která měla absolvovat pouze prohlídku. „Celý proces tedy procházela s cizí dokumentací – byla uložena na lůžko, bylo jí vysvětleno, že se má převléknout, byl jí vysvětlen režim oddělení. Potom byla transportována na operační sál, kde se po výzvě uložila na operační lůžko,“ popsal Zikán. Následky záměny byly fatální a žena o nenarozené dítě přišla.

Nemocnice je ve svízelné situaci

Případ nyní nemocnice prošetřuje. „To, kde se konkrétně stala chyba, je předmětem kořenové analýzy,“ uvedl s tím, že je nemocnice ve svízelné situaci. „Nemůžeme říkat veškeré detaily, abychom chránili soukromí pacientky a nemůžeme ani detailně odpovědět na vše, dokud nebude provedena důkladná analýza celé situace,“ vysvětloval Zikán.

Poškozená žena zůstává pacientkou nemocnice. „Máme naplánovanou kontrolu. Co je důležité, je to, že jí tento zákrok neznemožňuje další těhotenství,“ popsal dále. Dodal, že se ženou nemocnice komunikuje od prvních chvil otevřeně. „A to i za pomoci překladatele, abychom si nemuseli nic dovysvětlovat. Nabídli jsme jak psychologickou pomoc, tak i další asistenci včetně právní podpory,“ doplnil.

Případem rovněž zabývá policie. Kriminalistům se totiž ozval právní zástupce jedné z žen a díky nově získaným informacím ve věci zahájili úkony trestního řízení. Případ vyšetřují jako ublížení na zdraví z nedbalosti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Strach na Bulovce: Všechny vyhodí, hrozil podle zaměstnanců ředitel. Nemocnice to vidí jinak

Tagy: