Neuvěřitelné, tvrdí experti o tragickém omylu na Bulovce. Popsali chyby, k nimž muselo dojít

Nemocnice Na Bulovce

360° (88)

Neumím si něco takového představit, řekl místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Julius Špičák (ANO) v souvislosti s případem tragického omylu v Nemocnici na Bulovce, kdy potratila nesprávná pacientka. Za neuvěřitelnou označil kauzu v pořadu 360° na CNN Prima NEWS i jeho kolega z výboru Tom Philipp (KDU-ČSL). Podle něj muselo dojít k dlouhému řetězci chyb.

Špičák zdůraznil, že na „disciplinovaném pracovišti je podobný případ vyloučený“. „Z pozice předsedy akreditační komise, jež prakticky denně rozhoduje o oprávnění pracoviště k zákroku, trvám na tom, že většina kontrol je soustředěna na byrokratickou stránku, nikoliv faktickou,“ pronesl.

ČTĚTE TAKÉ: Omylem provedený potrat je trestný čin. Poškozená může vysoudit miliony, tvrdí právníci

Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví rovněž připomněl, že každému pacientovi směřujícímu na zákrok musí být určen jasný informační štítek. „Kromě toho s ním po celou dobu putuje souhlas s daným výkonem i žádanka. Vše si ještě ověřuje anesteziolog a samozřejmě lékař, který zákrok provádí,“ shrnul v pořadu 360°.

Také Philipp se podivoval nad tím, jak k takovému tragickému omylu mohlo dojít přes několik úrovní kontroly. „Řetězec chyb, k nimž došlo, je tak dlouhý, že si to prostě nedokážu představit,“ podotkl lidovec. Připomněl, že Bulovka prošla několika audity kontroly, z čehož vyplývá, že interní pravidla jsou nastavená dostatečně.

K TÉMATU: Jak vedení nemocnice postupovalo od pondělí? Které otázky Bulovka dosud nezodpověděla?

Uvědomuje si, že navzdory tomu k podobným pochybením může dojít. „Musíme však tuto možnost eliminovat precizností. Pacient musí být několikrát identifikován, je nezbytné srovnávat dokumentaci a každý člen týmu má vědět, co je jeho úkolem,“ vyjmenoval poslanec.

Chybovat je lidské, tragédiím musí zabránit systém, tvrdí Vácha

Podle odborníka na lékařskou etiku a pedagoga Marka Orko Váchy není v tomto případě řešením ukázat prstem na jednoho člověka. „Lékař, který zákrok provedl, nebyl zlý člověk. Udělal chybu, přičemž chybovat je lidské,“ zopakoval svá slova z dřívějšího vysílání v pořadu 360°.

Zásadní je v očích Váchy systém, který zabrání, aby se chyba proměnila v tragédii. „Vzpomeňme si na případ sestry ze stejné nemocnice z roku 2009, která kvůli přehmatu podala 17leté dívce chlorid draselný, kvůli čemuž došlo k úmrtí. Zaměstnankyně byla postavena mimo službu, jenomže nešlo přímo o její pochybení, každý se přehmátne. Chyba spočívala v tom, že mohla tuto látku aplikovat,“ konstatoval odborník. Dodal, že nemocnice musí podobným situacím předcházet „systémově na mnoha úrovních“.

K fatálnímu omylu mělo podle informací CNN Prima NEWS dojít již v pondělí. Personál si měl poplést pacientky, následkem čehož zdravá žena potratila. Těhotná žena šla na běžnou kontrolu, zatímco druhé ženě měli lékaři provést zákrok, který se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze jím i ukončit těhotenství. Obě ženy měly být cizinky, které trvale žijí v Česku.

Lékaři, kteří si měli pacientky splést, byli postaveni mimo službu, pro CNN Prima NEWS to potvrdila tisková mluvčí nemocnice Eva Stolejda Libigerová. „Dotčený personál kliniky je do úplného vyhodnocení nežádoucí události postaven mimo službu s tím, že v případě zjištění porušení závazných pracovních postupů v rámci právě probíhajícího interního šetření bude u konkrétních jednotlivců vyvozena osobní odpovědnost,“ uvedla Libigerová.

Pacientce nemocnice již vyjádřila hlubokou lítost a omluvu. Zároveň je připravena poskytnout jí odškodnění. To by se podle advokátky Kláry Slámové mohlo pohybovat v řádech milionů.

V současné době se případem již zabývá policie. Kriminalistům se totiž ozval právní zástupce jedné z žen a díky nově získaným informacím ve věci zahájili úkony trestního řízení. Případ vyšetřují jako ublížení na zdraví z nedbalosti.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Fatální záměna pacientek. Zdravé ženě na Bulovce měli omylem provést potrat

Tagy: