Noční můra, hodnotí chybu Bulovky Šťastný. Dostál vysvětlil výpočet „ceny“ ztraceného života

Lékař Boris Šťastný a expert na zdravotní právo Ondřej Dostál

360° (89)

V případu záměny pacientek ve Fakultní nemocnici Bulovka šlo o chaos a řetězec nešťastných událostí, které už nikdo nevezme zpět a je potřeba zajistit, aby se nikdy neopakovaly. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to konstatoval lékař Boris Šťastný. Podobné případy označil za „noční můru“. Expert na zdravotní právo a kandidát do Evropského parlamentu Ondřej Dostál (Stačilo!) dodal, že jedinou možností, jak riziko minimalizovat, je dobrá organizace. Zároveň ve vysvětlení popsal faktory rozhodující o výpočtu odškodného pro poškozenou.

„Záměna pacienta je noční můrou každého zdravotnického zařízení,“ poznamenal Šťastný s tím, že k ní bohužel dochází poměrně často. Podle něj je to dokonce šestá nejčastější chyba ve zdravotnictví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragický potrat na Bulovce: Šéf Svazu pacientů vypíchl hlavní chyby, nemocnice se brání

To potvrdil i Dostál a dodal, že z toho důvodu by bylo dobré, aby ministerstvo zdravotnictví zveřejňovalo hodnocení péče v daných nemocnicích. „Je to něco, co je žádoucí. Pacient má právo na volbu zdravotnického zařízení a měl by mít informace o tom, jak je to tam s kvalitou. Mělo by to být i centrálně sledováno,“ zdůraznil.

V konkrétním případě, kdy byl špatné pacientce proveden potrat, se podle Šťastného jednalo o systémovou chybu. „Ta pacientka musela nejprve dorazit někam na recepci, to znamená, že měla kontakt s nějakým administrativním pracovníkem, pak tam musel být střední zdravotnický personál, nejspíše tam byl anesteziolog, a nakonec tam musel být ten konkrétní lékař, který výkon provedl,“ vysvětlil.

Oba experti se shodli, že celá tato záležitost není o jednom konkrétním viníkovi. „Není to o nějakém shnilém jablíčku, o nějakém chudákovi doktorovi nebo sestře, kterou učiní za toto vinným a všichni budou dělat, že vše ostatní bylo v pořádku. Je to organizační selhání, které jde za managementem té nemocnice a které vyžaduje přezkoumat proces mezi přijetím pacienta a zákrokem na operačním sále,“ poznamenal Dostál.

Co se týče odškodnění pro pacientku, vychází se podle Dostála od metodického čísla 10 milionů. „U takového případu ale hlavní složka odškodnění bude záležet na dopadu na život poškozené a její rodiny. Roli sehraje, jestli například už nebude schopna znovu otěhotnět. Já bych si to troufnul odhadnout jenom na základě kusých informací, které máme, na nižší jednotky milionů korun, ale podle těch konkrétních okolností to může být jinak,“ vyčíslil Dostál.

ČTĚTE TAKÉ: Všechny vyhodí, hrozil podle zaměstnanců ředitel Bulovky. Nemocnice to vidí jinak

Připomněl také, že nemocnice je ze zákona povinně pojištěna na profesní odpovědnost. „To znamená, že sumu pokryje pojišťovna, ale část jako spoluúčast ponese také nemocnice a zaměstnanci. Je to skoro určitě nedbalostní záležitost, proto budou odpovídat regresně do pětinásobku měsíční mzdy,“ sdělil Dostál s tím, že mnohem větší riziko spočívá v trestní rovině.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záměna dětí, kóma i smrt. Tragédii na Bulovce předcházely i jiné omyly lékařů, jak skončily?

Tagy: