Zjištění našeho týmu jsou vážná, spolupráce se STAN dělá neplechu, říká zakladatel Pirátů

Jiří Kadeřávek

Jiří Kadeřávek o vztahu se STAN

Hnutí STAN porušilo během předvolební kampaně koaliční smlouvu, tvrdí pirátská analýza výsledků voleb. Její závěry považuje za vážné i zakladatel Pirátů Jiří Kadeřávek. Ten se podrobněji o vztahu mezi Piráty a Starosty rozmluvil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Ač šli Piráti společně se Starosty do sněmovních voleb jako silnější uskupení, vyšli z něj mnohem slabší. Zatímco hnutí STAN získalo 33 poslanců, Piráti pouze čtyři. Z interní pirátské analýzy vyplývá, že Starostové během kampaně opakovaně porušovali koaliční smlouvu, protože měli vyzdvihovat své kandidáty, ač se zavázali právě takto nepostupovat.

„Zjištění, ke kterým náš analytický tým přišel, jsou vážná. Příčin slabého volebního výsledku ale vidím více. Například že jsme do té koalice vůbec šli,“ uvedl zakladatel Pirátů Jiří Kadeřávek. Ten byl již v minulosti ohledně vzniku koalice PirSTAN skeptický.

„Politická soutěž je jakýsi veletrh idejí. Proto mi nepřišlo férové se s hnutím STAN spojovat. Nic proti Starostům nemám, vážím si jejich činnosti. Jejich politika stejně jako naše vychází z občanské společnosti, ale kulturní rozdíly jsou natolik velké, že to při naší spolupráci dělalo neplechu,“ dodal. Pirátská analýza je jedním z více problémů, které se za poslední dny v rámci koalice objevily.

Piráti z porušení koaliční smlouvy viní mimo jiné hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu, senátorský klub STAN, ale i předsedu hnutí Víta Rakušana, který měl podle dokumentu smlouvy pravidla porušit v den voleb. Tehdy totiž vyzval ke kroužkování své asistentky Barbory Urbanové. Ta se do Sněmovny nakonec dostala, když přeskočila z dvanáctého místa středočeské kandidátky na čtvrté.

Rakušan pro CNN Prima NEWS uvedl, že se s analýzou musí nejdříve podrobně seznámit. Důrazně ale odmítl, že by cokoliv porušil.

„Na první pohled musím odmítnout, že by mikrotargetingová kampaň jakkoliv porušovala koaliční smlouvu. Jsme samozřejmě schopni doložit mnoho příkladů stejné kampaně ze strany pirátských kandidátů. To je ovšem na interní řešení,“ uvedl s tím, že i Piráti preferovali své vlastní kandidáty. Fakt, že hnutí STAN zaznamenalo větší úspěch, je podle něj dán tím, že mají silnou podporu v regionech.

Tagy:
politika opozice Vít Rakušan STAN CNN Prima NEWS Poslanecká sněmovna Piráti Česká pirátská strana koalice Starostové a nezávislí analýza Jiří Kadeřávek Martin Půta koaliční smlouva 360° Piráti a Starostové kandidáti kroužkování Barbora Urbanová