Hádka mezi koaličními partnery: Prosazuje podrazáctví, obvinil Pirát Peksa kolegu ze STAN

Mikuláš Peksa a Zdeněk Hraba

Peksa a Hraba hodnotí spolupráci Pirátů STAN

Vládní vyjednávání mezi koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a uskupením Pirátů se Starosty pokračují. Stále není jisté, zda Piráti ve vládě chtějí být a kolik budou mít případně ministerstev. Podle senátora z hnutí STAN Zdeňka Hraby by vyjednavači měli reflektovat výsledky voleb bez ohledu na předem uzavřenou smlouvu. Ve vysílání CNN Prima NEWS se vůči jeho názoru ohradil Pirát Mikuláš Peksa.

Nová vláda by měla představit společný program včetně personálního obsazení ministerstev na začátku listopadu. Není ale tajemstvím, že uvnitř koalice Pirátů a Starostů panuje od říjnových voleb napětí.

Lidé totiž výrazně kroužkovali kandidáty STAN. I když koalice získala celkem 37 mandátů, Piráti mají nakonec jen čtyři. Senátorovi Zdeňku Hrabovi ze Starostů se nelíbí, že by měla být dodržena předvolební smlouva, a obě strany by tak získaly stejný počet ministerstev, nejvíce se mluví o třech pro každého.

Smlouva vycházela z prognóz

„Voliči rozdali karty a politici by měli s těmito podmínkami zacházet. Ne trvat na stavu, který byl před volbami a vycházel z prognóz. Teď už máme reálná čísla. Maximálně jedno ministerstvo pro Piráty by bylo ideální,“ řekl Hraba ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na předvolební smlouvě by tak netrval. „Každá smlouva je po dohodě měnitelná. Může vycházet z toho, že voliči naší koalice Piráty nechtějí,“ zdůraznil.

Kalousek vysvětluje, proč Starostové nemají více voličů

Jenže Hrabovy závěry o rozdaných kartách nemusí odpovídat skutečným postojům voličů. Úskalí kroužkování vysvětlil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Vzpomínal, jak v roce 2002, kdy byl členem KDU-ČSL, potkala podobná situace právě lidovce.

„KDU-ČSL tehdy celkem brutálně vykroužkovalo Unii svobody. A lidovci si uvědomovali, že to není tak, že by měli více voličů, ale že disciplinovaná menšina vykroužkovala nedisciplinovanou většinu. A to se stalo i nyní. Poslanci STAN byli zvoleni hlasy pirátských voličů. Pirátští kandidáti byli vykroužkování voliči STAN. Neznamená to, že STAN by měl více voličů než Piráti,“ zdůraznil Kalousek.

Pirát mluví o možném podrazu

Postoj Hraby ve vysílání zkritizoval europoslanec Pirátů Mikuláš Peksa. Podle něj před volbami probíhaly kampaně, že někteří kandidáti hnutí STAN by měli být vykroužkováni. „Většina našich voličů byla s kandidátkami spokojena. Byla by velká chyba, kdyby 600 tisíc voličů naší koalice, kteří nekroužkovali, nebylo po nedodržení dohody spokojeno. Obrátilo by se to i proti Starostům,“ podotkl Peksa.

Europoslanec trvá na dodržení předvolební koaliční smlouvy. Ta měla garantovat Pirátům čtyři křesla, jenže výsledek koalice byl nakonec jen 15 procent, i když zástupci doufali v hodnotu přes 20 procent. „Jsme féroví a STAN i Piráti by měli mít tři křesla. Doufám, že podrazácký pohled, jaký prosazuje pan Hraba, nezvítězí,“ vpálil koaličnímu partnerovi.

Hrabovi se zase nelíbli Peksova teorie, že v případně nedožení smlouvy by byly nespokojeny statisíce voličů. „Touto logikou bychom měli respektovat hlasy sociální demokracie, komunistů nebo Přísahy. To je dogmatický výklad pana kolegy,“ zmínil Hraba strany, které dostaly i přes čtvrt milionu hlasů, v nové Sněmovně ale nebudou, protože skončily pod pětiprocentní hranicí.

Pokud Piráti nevezmou digitalizaci, změna nebude

Diskutuje se, zda nová vláda nezavede nové ministerstvo pro IT a digitalizaci. Resortu by se pak mohli chopit právě Piráti. „Naše země potřebuje digitalizovat a modernizovat. Na Babišově vládě je vidět, že tohle nefungovalo. Pokud to nevezmou Piráti, nebude změna,“ kvitoval nápad Peksa.

Hraba naopak kroutil hlavou. „Nejsem zastánce nových úřadů,“ odvětil. Koalice Spolu bude mít ve Sněmovně dohromady s Piráty a Starosty 108 poslanců. K sestavení většinové vlády to bohatě stačí i v případě, že by se Piráti trhli a nechtěli být součástí vládního bloku. Rozhodnutí je tak jen na nich.

Měli by Piráti zůstat ve vládě? Přečtěte si názory redaktorů CNN Prima NEWS.

KOMENTÁŘ: Piráti by neměli vstupovat do vlády. Budou tam zbyteční a doplatí na to

KOMENTÁŘ: Nejít do Fialovy vlády? Neuvěřitelné, že o tom Piráti vůbec přemýšlejí

Tagy: