Zjistili jsme tajné fígle parkovacích pirátů. Hrozí jim vysoký postih, varují ale policisté

Monitorovací vůz v ulicích Prahy

Pravidla kontroly parkování aut

Řada neukázněných řidičů si v Praze při nelegálním parkování na zónách placeného stání překrývá různými způsoby části poznávacích značek svých vozů. Policie varuje, že v takových případech jim hrozí vysoký postih. Nicméně s dokazováním je to horší.

Policie má v případech, kdy řidič nenápadně zakryl část registrační značky vozidla, omezené pravomoci. Strážci zákona by museli řidiči prokázat, že ji zakryl záměrně, případně s ní byl i v provozu. „Pokud řidič s tímto vozidlem, které má nečitelnou registrační značku, zaparkuje, hrozí mu stejná pokuta, jako kdyby řídil,“ popsala jednu z možností policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

ČTĚTE DÁLE: Zaplavená auta, stříkající voda a bahno. V Olomouci prasklo potrubí, ulici zatopil náhlý příval

V takovém případě je postih až 10 tisíc korun, případně dokonce zákaz řízení na několik měsíců. „Policie by ale neměla nějakým způsobem uvádět značku do čitelného stavu. Jedině, pokud by měla důvodné podezření, že se jedná o hledaný vůz,“ upozornil advokát Jan Černý pro CNN Prima NEWS.

V boji proti parkovacím desperátům pomáhají monitorovací vozy

Konkrétně v Praze vede magistrát s neposlušnými šoféry dlouhodobý boj. Do akce byly již před lety povolány speciální monitorovací vozy. Pražské ulice brázdí flotila šestnácti aut, a to po dobu 16 hodin denně. Každý z nich je vybaven pěti kamerami, které soustavně snímají parkovací místa.

„Máme vlastně tři režimy. To znamená modré zóny, kde to autíčko jede opakovaně a minimálně po třech minutách, kdy vy ze zákona máte nárok na tři minuty zastavit,“ přiblížila mluvčí pražské Technické správy komunikací Barbora Lišková a upřesnila, že až při druhém projetí okolo nezaplaceného parkování vás posílá do systému jako řidiče, který nezaplatil.

V některých ulicích vlivem silného provozu je často pro monitorovací vůz dodržení zmíněných tří minut ale prakticky nemožné.

Na fialových a oranžových zónách stačí, aby monitorovací vůz projel jen jednou. Pokud do nějaké doby nezaplatíte parkovné, můžete čelit pokutě za nesprávné parkování. Dlouhodobě se Praze daří vybrat lehce nad polovinu vystavených pokut. Na Praze 1 se úspěšnost vybírání pokut například pohybuje přes 65 procent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dramatické policejní pronásledování v Brně: Řidič ohrozil desítky aut, chtěl se vyhnout vězení

Tagy:
parkování policie Brno Olomouc Praha 1 Praha SPZ trestná činnost zóny placeného stání Technická správa komunikací hl. m. Prahy trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva