Zkáza v Turecku očima českých záchranářů: Čas hraje proti nám, jedeme naplno, vzkazují

Takřka 24 hodin už čeští záchranáři v Turecku pátrají v sutinách po přeživších ničivého zemětřesení. Podle informací velitele českého USAR týmu Jiřího Němčíka se však dosud ve městě Adiyaman v místě, kde probíhají vyprošťovací práce, nalezla pouze mrtvá těla. Záchranáři se však nevzdávají. „Jedou naplno. Čas hraje proti nám, proto je nasazení maximální,“ vzkázal ve videu z místa apokalypsy. Hasiči pak zveřejňují záběry, které zachycují oblast, v níž je český tým nasazen.

„Po martýriu s příletem a sháněním přepravy z letiště jsme se konečně dostali na místo zásahu, kdy jsme se museli rozdělit. Materiál se převážel nákladním vozem, personál přiletěl třemi letadly, která zorganizovala turecká armáda,“ přiblížil nelehký začátek akce ve středu odpoledne Němčík.

Technika dojela na místo záchranných prací se zpožděním. Důvodem byl stav silnic a stabilita konstrukcí. V úterý večer se však záchranáři dali do práce. „Od večera zasahujeme. Prvně jsme prováděli zásahy, které se týkaly vyhledávání osob. Od středečního rána pak zasahujeme na místě, kde jsou spadlé dvě sedmipatrové budovy, ve kterých se nalézají osoby,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když se svět pohne o tři metry. Mrazivé fotografie ukazují, jak se Turecko rozlomilo

Už dříve mluvčí českých hasičů Jakub Kozák informoval, že pod troskami domů by mohlo být zavaleno až padesát osob. S pátráním záchranářům pomáhají i speciálně vycvičení psi, kteří označují místa možného nálezu přeživších. Dosud jsou však vyprošťovací práce spíše pochmurné. „V jedné budově bylo nalezeno sedm těl, ve druhé máme potvrzené tři osoby bez známek života,“ informoval velitel USAR týmu.

„Zatím nemáme potvrzeno, jestli je někdo z osob pod troskami naživu, ale s největší pravděpodobností ne,“ přiblížil smutnou realitu. Přesto jedou záchranáři takzvaně na plný plyn. „Celý tým je plně nasazený, děláme vše pro to, abychom dokázali někomu pomoci. Čas hraje proti nám, proto je nasazení maximální,“ dodal. Speciální tým je schopen pracovat ve 24hodinovém režimu.

Tagy: