Nikdy jsem neinklinoval k neonacismu, vzkázal Turek novým partnerům. Postěžoval si na kampaň

Filip Turek

Motoristé míří do frakce Patriotů

Nikdy jsem neinklinoval k neonacismu – ani teď, ani v minulosti. Na sociální síti X to uvedl nově zvolený europoslanec za koalici Přísaha a Motoristé Filip Turek. Učinil tak v anglickém a francouzském jazyce. Bezpochyby jde o vzkaz adresovaný zahraničním partnerům z unijní frakce Patriotů pro Evropu. Turek společně s Nikolou Bartůšek do této aliance, jejímž spoluzakladatelem je šéf hnutí ANO Andrej Babiš, vstoupil v pondělí. Politik kromě jiného zkritizoval zelené aktivisty, kteří proti němu prý vedou diskreditační a pomlouvačnou kampaň.

„Kategoricky odmítám diskreditační a pomlouvačnou kampaň, kterou se proti mně v posledních dnech a týdnech snaží vyvolat zástupci zelených a progresivistických aktivistů. Nikdy jsem neinklinoval k neonacismu – ani teď, ani v minulosti,“ uvedl Turek anglicky a francouzsky na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Turek se přidal k Babišovým Patriotům. Frakce je plná silných osobností, pochvaluje si

Turek krátce před červnovými volbami do Evropského parlamentu čelil ostré kritice za několik kontroverzních výroků, které pronesl v minulosti.

Podle Turka však jeho političtí konkurenti zmíněné výroky vytrhávají z kontextu. „Stejně tak můj nekorektní humor, za který jsem se opakovaně veřejně omluvil. Důkazem čistoty mých názorů je okamžitá podpora, které se mi dostává od významných osobností české židovské komunity, vietnamské komunity a romských spolků, za kterou jsem vděčný a oceňuji ji,“ napsal nově zvolený europoslanec.

Podle něj by lidé, jejichž předkové zahynuli v nacistických koncentračních táborech, nikdy neposkytli svou veřejnou podporu nikomu, koho by důvěrně neznali. „Nacistická ideologie je zhoubná a na hrůzy války by se nikdy nemělo zapomínat,“ dodal Turek. Komentáře pod příspěvkem jsou omezené.

Unijní alianci Patrioti pro Evropu na přelomu června a července založil šéf hnutí ANO Andrej Babiš společně se stranou Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána a s rakouskými Svobodnými. Novopečená politická skupina za pouhých pár dnů splnila podmínky, aby se mohla stát legitimní frakcí v europarlamentu. Pro to je potřeba dát dohromady alespoň 23 europoslanců ze sedmi stran, a to ze sedmi různých zemí.

Ještě před Turkem se k Patriotům připojilo také francouzské Národní sdružení (RN) Marine Le Penové, italská Liga Mattea Salviniho či nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse.

Frakce, mezi jejíž tři hlavní priority patří obrana národní suverenity, boj s ilegální migrací a změna Green Dealu, oficiálně vznikla v pondělí. „Vypadá to na 84 členů, což znamená jednu z nejsilnějších frakcí,“ podotkl Turek.

Připojení koalice Přísahy a Motoristů k frakci Patriotů pro Evropu může pro leckoho být překvapivé. Ještě před časem totiž Turek mluvil o zájmu přidat se k frakci Evropských konzervativců a reformistů (ECR), do níž patří česká ODS. „Se Sašou Vondrou (ODS) máme podobné postoje a podobné cíle. Budeme se snažit směřovat do ECR,“ řekl během první poloviny června v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Tagy:
nacismus politika Evropská unie Evropský parlament neonacismus Filip Turek Motoristé sobě Přísaha a Motoristé Patrioti pro Evropu