Pracant a skvělý kamarád. Kolegové vzpomínají na Tomáše, který zemřel v dole na Karvinsku

Horníkem, který přišel ve čtvrtek odpoledne o život při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih, je devětačtyřicetiletý Tomáš. Jeho kolegové ho popisují jako zkušeného havíře a výborného kamaráda. Jeho rodina si na odškodnění ale zatím musí počkat.

Patřil mezi velmi zkušené havíře, byl vynikající pracant, a co se v dole opravdu cení, tak i skvělý kamarád. Tak podle jihomoravského vydání deníku Blesk popisují horníci svého devětačtyřicetiletého kolegu Tomáše P., který přišel o život při čtvrtečním otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih ve Stonavě na Karvinsku.

Při otřesu, který nastal 1 100 metrů pod zemí, Tomáše přitlačil jeden ze strojů. „Kovovou výztuží dopravníku,“ upřesnil ředitel báňských záchranářů Josef Kasper. Při vyzvednutí Tomášova těla museli bánští záchranáři výztuž rozřezat.

Tomášova rodina by se nyní měla dočkat finančního odškodnění. Zatím ale není jasné, kolik to bude. „Je velmi brzy po události, zatím nelze říci, jak to bude řešeno nyní,“ řekla Blesku mluvčí OKD Naďa Chattová. Při neštěstí před pěti lety dostali rodiny mrtvých horníků jednorázové odškodné 340 tisíc korun a byly jim také uhrazeny náklady na pohřeb.

Zasahoval vrtulník

Při čtvrtečním otřesu utrpělo zranění 16 lidí. Většinu z nich rozvezly sanitky do nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě. Jednoho transportoval do Fakultní nemocnice v Ostravě (FNO) vrtulník. „Pacient je mimo ohrožení ve stabilizovaném stavu. Dokonce je plánovaný jeho překlad z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení,“ konstatovala v pátek mluvčí FNO Petra Petlachová. Většina havířů utrpěla lehčí zranění a ještě ve čtvrtek byli propuštěni domů.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl ve čtvrtek uvedl, že všichni zranění, které ošetřovali, byli při vědomí. Mezi zraněními převažovala poranění páteře a končetin.

Tagy: