Zlámalová: Kolář je v obrovském střetu zájmů. Pavel by mu měl vytyčit mantinely, dodal Jelínek

Prezident Petr Pavel by měl podle komentátorů určit Petru Koláři mantinely.

Zlámalová a Jelínek hodnotí vliv Petra Koláře

Petra Koláře doprovází značný střet zájmů, zdůraznila komentátorka týdeníku Echo Lenka Zlámalová v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS. Zvláště alarmující je jeho účast v české delegaci v New Yorku, kde má být navštívena zbrojovka Colt, s níž je Kolář spojen. Politolog Lukáš Jelínek poznamenal, že by si Petr Pavel by ve svém vztahu k lobbistovi měl vytyčit jasné mantinely, pokud nechce být neustále podezírán z toho, na co vše má pan Kolář vliv.

„O roli Petra Koláře můžeme spekulovat. Jelikož jede jako součást české delegace a zároveň na návštěvu zbrojovky Colt, ve které pan Kolář fakturuje, nabízí se otázka, zda si vyfakturuje i za pana prezidenta nebo za koho,“ tázala se ve vysílání komentátorka týdeníku Echo.

ČTĚTE TAKÉ: Kolář: Na Hradě je hustá atmosféra. Pavel není silná politická figura, Vohralíková je sekernice

Podle Zlámalové je obrovský konflikt zájmů, v němž se Petr Kolář nachází, naprosto zřejmý. Přestože se zatím neobjevily konkrétní stopy, pokud jde o vliv na domácí politiku.

„Kolář může mít dokonce větší vliv na prezidenta republiky, než měl pak Nejedlý na prezidenta Zemana,“ varoval Jelínek a navrhl pro Pavla řešení: „Pro prezidenta by bylo velmi užitečné, kdyby buďto posadil pana Koláře do nějaké oficiální pozice, která bude transparentní, kontrolovaná a hrazená z veřejných peněž, anebo kdyby se s ním domluvil na tom, že si své přátelství sice ponechají, ale že skutečně žádný zdánlivý, formální ani neformální vliv na fungování Petra Pavla na Pražském hradě mít nebude.“

Pokud se tak nestane, hrozí podle politologa prezidentovi, že bude stále častěji dostávat otázky, na co všechno má pan Kolář vliv. „Je v zájmu prezidenta republiky, aby si tady v tom udělal jasno a vytyčil i pro pana Koláře jasné mantinely,“ dodal expert.

„Že má lobbista různých firem kartičku na Pražském hradě, je poněkud nestandardní záležitost a asi si to lze těžko představit v jiných stabilizovaných demokratických systémech,“ poznamenala Zlámalová. Připomněla také, že jsme ve stádiu obrovských veřejných investic a propojení s Kolářem, který se netají tím, že podniká mimo jiné i v energetice, je minimálně rizikové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavlova administrativa je nejhorší v historii země. Kolář není transparentní, míní experti

Tagy: