Zlámalová: Středula hraje politiku, které nerozumí ani jeho odboráři. Odhady jsou mimózní

Komentátorka týdeníku Echo Lenka Zlámalová

Co na to vaše peněženka (525)

Odhady, že průměrná rodina přijde ročně v důsledku vládních opatření o přibližně 170 tisíc, jsou mimózní, uvedla v pořadu Co na to vaše peněženka analytička webu Echo24 Lenka Zlámalová. Ve vysílání CNN Prima NEWS také dodala, že odborový předák hraje „svou“ politiku, které nerozumí ani jeho kolegové.

„Mně se (na konsolidačním balíčku) nelíbí, že se zvyšují přímé daně, ale to, že by (opatření) měla fatální dopad na rodinné rozpočty, tak tohle spojení bych rozhodně nepoužila. Myslím si, že se mluvilo o více než 170 tisících korunách, to mi připadalo úplně mimózní,“ uvedla Zlámalová kriticky k odborářským odhadům, o kolik přijdou rodiny po přijetí úsporného balíčku.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo může za pozdně vyplacené důchody? Úřady si přehazují vinu mezi sebou, opozice má jasno

Odborový předák Josef Středula totiž ve svém zveřejněném letáku tvrdí, že průměrná rodina přijde ročně v důsledku vládních opatření o přibližně 178 tisíc, pokud tedy oba rodiče pracují ve státní správě. Pokud v soukromém sektoru, tak zchudnou „jen“ o více než 152 tisíc korun. Průměrnou rodinu odbory definují dvěma pracujícími a jedním nezletilým dítětem, ročně si má vydělat takřka 870 tisíc korun.

„Pan Středula hraje vlastní politiku, které úplně dobře nerozumí ani odboráři, kteří se za ním stále ještě staví,“ dodala v pořadu Co na to vaše peněženka. Zlámalová už v minulosti uváděla, že výpočty odborářů jsou fantasmagorie.

Na to, že odboráři používají nesmyslné výpočty, upozornil pro CNN Prima NEWS i ekonom z Národní rozpočtové rady Petr Musil. „Prvním problémem je, jak si vůbec definují průměrnou domácnost, kdy oba rodiče mají lehce nadprůměrné příjmy a pečují o nezletilé dítě. Takových domácností, kde se pečuje o jedno nezletilé dítě, je jenom něco přes 600 tisíc, a to bez ohledu na příjmy. Nelze tedy vůbec říct, že se jedná o reprezentativní domácnost,“ vysvětlil ekonom pro CNN Prima NEWS. Reálné dopady na obyvatele budou podle něj reálně řádově nižší.

Zlámalová také kritizovala vládu za to, že nesáhla na dotace. „Proč občané mají platit firmy Babiše?“ ptala se kriticky. Více z rozhovoru se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: